Sigurna Beba

Greške pri upotrebi auto sedišta: 7 jednostavnih koraka do bezbednosti

Bezbednost dečijih auto sedišta

Smanjimo rizik od potencijalnih grešaka pri upotrebi auto sedišta za decu.

Mnogi roditelji provode dosta vremena birajući odgovarajuće auto sedište za svoje mališane. Sa dobrim razlogom! Ocene bezbednosti, kompatibilnost sa automobilom, nivo udobnosti i, naravno, cena – sve to utiče i ima veoma važnu ulogu u donošenja odluka. Tu su i dizajn i boja, ali to su nekako ipak sporedni faktori. Svi znamo da čak ni najbolje producirana predstava neće dobro proći ako je gluma manjkava. Ili, u industrijskom smislu, čak i najbolja auto sedišta neće u potpunosti zaštititi vašu decu, ako se njima nepravilno rukuje. Nenamerni nemar i nedostatak informacija mogu dovesti do ozbiljnih grešaka u korišćenju auto sedišta, koje utiču na njihovu funkcionalnost i pružanje bezbednosti u eventualnom sudaru. Evo, 7 jednostavnih koraka kako biste to izbegli.

Hajde da pričamo o brojevima…

Pravilna upotreba nosiljki za bebe i dečijih auto sedišta može biti pitanje života i smrti mališana. Dobra vest je da je stopa grešaka pri korišćenju sedišta u automobilima pala poslednjih godina sa 70% na 50%. To je naime zaključak objavljene studije o upotrebi sistema zaštite dece, koju je pre nekoliko godina sprovelo Društvo za automobilsku tehnologiju Berlin. Koliko god ove brojke zvučale šokantno, to je ipak veliki napredak. Zahvaljujući poboljšanoj upotrebljivosti, strožim sigurnosnim testovima i uvođenju novih bezbednosnih propisa, stopa grešaka je ipak opala za 20% tokom proteklih godina. Ali, loša vest je da se stopa ozbiljnih grešaka, nažalost, povećala.

– Ljudi prave manje grešaka, ali su one koje čine ozbiljnije. Shodno tome, rizik od povreda raste! – rekao je dr ing Gerd Müller, koji je vodio studiju i glavni je inženjer na Katedri za automobilsko inženjerstvo Tehničkog univerziteta u Berlinu.

Podsećamo da zakon nalaže da deca uzrasta od 0 do 12 godina ili do 150 cm visine koriste nosiljku za bebe, odnosno dečije sedište kada se prevoze automobilom (više o tome OVDE). Često roditelji i staratelji nemaju odgovarajuće informacije i nisu svesni svojih grešaka ili posledica koje one imaju na zaštitne sposobnosti sedišta. Da bismo pomogli i popunili ovu eventualnu prazninu, sastavili smo listu koja ističe najčešće greške u vezi sa auto sedištima za decu, kako biste ih izbegli i zaštitili svoje mališane tokom vožnje.

1. Kompatibilnost je neophodna

Pre postavljanja dečijeg sedišta, potrebno je da se uverite da je ispravno, kao i da mu nije istekao rok upotrebe. Zatim, ne samo da mora da bude kompatibilno sa vašim vozilom, nego treba pre svega da bude prilagođeno mališanu, odgovara njegovom uzrastu, visini, težini.
Od nosiljki za bebe do bustera, postoji mnogo različitih tipova dečijih auto sedišta. Svako je dizajnirano da zaštiti decu u određenoj razvojnoj fazi. Ako niste sigurni kakvo auto sedišta je potrebno vašem mlađanom putniku, prvo se vodite time da sedište mora da odgovara njegovoj visini i/ili težini. Zato su sedišta podeljena po određenim kategorijama. Česta greška je prerano prebacivanje mališana u sledeću fazu auto sedišta. Preporučujemo da sačekate dok vaše dete ne dostigne jednu od gornjih granica svog trenutnog mesta pre nego što pređete na sledeću kategoriju sedišta. Da biste sebi olakšali montažu sedišta, možda bi bilo dobro da se odlučite za ona koja se instaliraju uz pomoć ISOFIX sistema. Njihova postavka je mnogo brža, jednostavnija i gotovo da ne može da dođe do greške.

2. Učinite priručnik svojim najboljim prijateljem: Pažljivo čitajte uputstvo za upotrebu sedišta

Znamo, znamo, uputstva za upotrebu i priručnici su prilično dosadno i suvoparno štivo. Gotovo niko ne voli da ih čita. Međutim oni su izuzetno korisni. Loše postavljeno dečije sedište će smanjiti, ako ne i poništiti njegov zaštitni efekat u slučaju nezgode ili čak i pri naglom kočenju. Od pogrešno vođenih sigurnosnih pojaseva do toga da uopšte nisu pričvršćeni na svom mestu, greške pri postavljanju predstavljaju ozbiljan bezbednosni rizik za vaše dete.

NAŠ SAVET:
Da biste bili sigurni da je auto sedište pravilno postavljeno, vežbajte svaki korak dok prolazite kroz uputstvo. Posebno ako vam je to prvi pokušaj. Na ovaj način će biti lakše zapamtiti, a i proces instalacije postaje instinktivniji. U slučaju da vam je nešto nejasno, dvoumite se ili imate bilo kakvo pitanje, uvek se za pomoć obratite stručnjaku za bezbednost dece – bilo da je to vaš pouzdani prodavac, savetnik za auto sedišta ili proizvođač. Nije sramota pitati i nijedno pitanje nije glupo!
Ovi video snimci mogu vam biti od koristi kada instalirate Albert nosiljku za bebe ili Marie dečije sedište.


3. Zbogom opuštenosti

Labavo pričvršćeni pojasevi su među najčešćim, ali opasnim greškama koje viđamo sa sigurnosnim sedištima za decu. Razumemo da može biti teško znati koliko treba da budu čvrste trake za auto sedišta. Naravno, vašem mališanu treba da bude udobno u vozilu. Ali zategnuti pojas je ono što drži vaše dete na mestu i ograničava silu na njegovo telo u slučaju sudara.

Zategnite pojaseve dok se čvrsto ne uklapaju oko gornjeg dela butina i grudi vašeg mališana. Takođe, ne zaboravite da proverite da li u predelu kukova postoji skrivena opuštenost i uklonite je!

NAŠ SAVET:
Proverite da li je pojas dovoljno zategnut na vašem detetu pomoću testa štipanjem. Pokušajte da uhvatite traku sa dva prsta; ako skliznu, možete krenuti.

4. Skinite zimski kaputić ili jaknu

…ili bilo koju drugu debelu i „naduvanu“ odeću. Ne, ne želimo da vašem mališanu bude hladno. Razlog zašto deca ne bi trebalo da nose kapute u auto sedištu je taj što debeli slojevi garderobe mogu stvoriti višak opuštenosti ispod pojasa (više o tome OVDE). Umesto toga, pokrijte mlađanog putnika udobnim ćebetom ili jaknom NAKON podešavanja pojasa, kako bi bio utopljen i zdrav tokom putovanja.

Avionaut dečija auto sedišta kreirana u saradnji sa fizijatrima i fizioterapeutima

5. Podesite naslon za glavu

Glava i vrat su najugroženija područja deteta koje raste. Uverite se da su dobro zaštićeni naslonom za glavu. Ako niste sigurni gde bi on tačno trebalo da bude na bezbednosnom sedištu vašeg deteta, podesite ga tako da bočne pregrade budu sa strane središta glave mališana. I, da možete da stavite oko dva prsta u širinu između donjeg dela naslona za glavu i vrha ramena mlađanog putnika.

Neki modeli, kao recimo Swandoo Marie, imaju integrisani indikator nivoa očiju. On će pomoći da pronađete optimalnu poziciju naslona za glavu. Jednostavno poravnajte vizuelni vodič sa očima vašeg mališana i spremni ste za bezbednu i udobnu vožnju.

6. Okrenuti „unazad“ što duže

Već smo spomenuli važnost zaštite glave i vrata deteta. Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da biste zaštitili svoje mališane je da oni putuju „unazad“, odnosno okrenuti u suprotnom smeru od kretanja vozila. Obavezno je u prvih 15 meseci detetovog života, ali mi bismo preporučili da to bude što je duže moguće. Zbog čega su dečija sedišta okrenuta „unazad“ najbezbednija pročitajte OVDE.

7. Ponekad je manje više

Od šarenih presvlaka sedišta i držača za čaše do plišanih jastuka i velikih igračaka – znamo da može biti veoma primamljivo dodati u auto sedište vašeg deteta. Međutim, svaki dodatni pribor i igračke mogu ometati zaštitne mogućnosti sedišta. Kao opšte pravilo, preporučujemo da koristite samo artikle koje je odobrio proizvođač sigurnosnog sedišta vašeg mališana. To znači da su testirani i da neće uticati na bezbednosne performanse sedišta.

Drage mame i tate, i mi smo roditelji i znamo da ponekad zbog manjka slobodnog vremena, brzine življenja, nestašnog deteta ili ko zna sve čega, u trenutku pogrešimo i donesemo lošu odluku, mada su nam namere bile najbolje. Da bismo smanjili rizik od potencijalnih grešaka kada su u pitanju auto sedišta, nastojimo da proizvode u našoj ponudi učinimo što intuitivnijim i lakšim za korišćenje. Sa ovom listom, nadamo se da bismo mogli dodatno da istaknemo različite oblasti u kojima može doći do grešaka i pružimo rešenja koja će vam pomoći da ostvarite maksimalnu bezbednost svojim mališanima u saobraćaju. Ako imate pitanja, želite da saznate više o određenoj temi ili biste samo da podelite svoje iskustvo sa nama, kontaktirajte Sigurnu bebu.

Bezbednost dečijih auto sedišta
Auto sedište Swandoo Albert

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X