Sigurna Beba

Saveti za održavanje dečijeg auto sedišta

održavanje dečijeg auto sedišta

Svi znamo da su auto sedišta neophodna za bezbednost naše dece u saobraćaju, a neophodno je i njihovo redovno održavanje. Znate li kako ih treba čistiti i voditi računa o njima?

Normalno je da se svaki roditelj zalaže za sigurnu i udobnu vožnju mlađanih putnika, da brine o njihovoj bezbednosti i trudi se da im ugodi tokom putovanja. A da bi dečija auto sedišta imala potpunu funkcionalnost i o njima treba voditi računa, redovno održavanje je neophodno. Pomoć je tu! Daćemo vam nekoliko jednostavnih saveta kako da to učinite.

1. Pročitajte uputstvo za upotrebu

Prvi korak u održavanju vašeg auto sedišta je da pažljivo pročitate uputstvo. Možda mislite da znate sve što je potrebno o sedištu koje koristi vaše dete, ali uvek je najbolje da ga iščitate još koji put i prostudirate navedene stavke. Upravo su tu i objašnjenja kako ga treba održavati. Na kraju krajeva, proizvođači su stručnjaci kada su u pitanju auto sedišta.

2. Redovno čistite

Važno je da dečije auto sedište bude čisto. Ne samo iz estetskih razloga već i zbog bezbednosti. U malim prorezima može se nalaziti prašina, prljavština i ostaci hrane, čak i bakterije. Za čišćenje auto sedišta koristite blagi sapun i vlažnu krpu. Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija i previše energično ribanje, jer to može oštetiti tkaninu sedišta kao i podlogu. Sedišta u našoj ponudi imaju presvlake koje se mogu skinuti i prati u veš-mašini na 30 stepeni C, a možete ih i ručno oprati.

Iznajmljivanje sedišta

Za rotirajuća sedišta, redovno brisanje prašine će pomoći u uklanjanju prljavštine koja može uticati na mehanizam za okretanje.

3. Vizuelni pregled

Kada je vaše auto sedište čisto, vreme je da ga detaljno pregledate. Potražite bilo kakve znake promene prvobitnog stanja, kao što su pukotine, habanje, korozija, rđanje ili delovi koji nedostaju. Obratite posebnu pažnju na pojaseve, jer su oni kritični za zaštitu vašeg deteta u slučaju nesreće. Ako primetite bilo kakvo oštećenje, proverite šta piše u uputstvu ili kontaktirajte proizvođača za rezervne delove.

4. Pravilno čuvanje i kada se ne koristi

Kada sedište nije u upotrebi, čuvajte ga na hladnom i suvom mestu van direktne sunčeve svetlosti. Tako ćete osigurati da ono bude spremno i neoštećeno kad vam ponovo zatreba.

5. Registrujte svoje auto sedište

Mnoge kompanije imaju svoje sajtove i na njima razna obaveštenja o svojim proizvodima, kao i važne informacije u slučaju povlačenja sedišta sa tržišta. Na ovaj način, oni vas mogu obavestiti što je pre moguće ako postoje problemi sa sedištem kako biste ga mogli popraviti ili zameniti. Da biste registrovali svoje auto sedište, obično morate samo da popunite formular na veb lokaciji proizvođača sa svojim kontakt informacijama i serijskim brojem sedišta. Kada se registrujete, obavezno čuvajte informacije na bezbednom mestu u slučaju da vam zatrebaju kasnije. Možda je najbolje da napravite datoteku na svom računaru posvećenu važnim papirima poput ovog, kako biste ih lako pronašli kada to bude potrebno. To je jednostavan onlajn obrazac, koji daje garanciju za proizvod. Tako kompanija Avionaut daje 10 godina garancije prilikom besplatne onlajn registracije, a Swandoo – doživotnu.

6. Zamena posle nesreće

Čak i ako se čini da nema oštećenja na sedištu, mora se zameniti posle bilo kakve nesreće. Možda nedostaci nisu vidljivi golim okom, ali materijali u sedištu mogu oslabiti, što znači da možda neće biti funkcionalni, pogotovo pri narednom sudaru. Neki proizvođači auto sedišta, kao na primer Swandoo nudi zamenu sedišta koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći, što su brojni kupci pohvalili.

Prateći ove jednostavne savete, možete osigurati da auto sedište vašeg deteta bude uvek bezbedno i spremno da ga zaštiti u slučaju nesreće. Samo zapamtite da treba redovno da imate vizuelne preglede, često čistite i pravilno skladištite kada ga ne koristite.

održavanje dečijeg auto sedišta
održavanje dečijeg auto sedišta

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X