Auto sedišta za stariju decu: Fizioterapeuti o MaxSpace Comfort System+

Dečije auto sedište je namenjeno da obezbedi bezbednost mališana u saobraćaju, ali takođe mora da ima profilaktičku ili terapeutsku funkciju za kičmu koja se dinamički razvija. Kod najmlađe dece u procesu su oblikovanja krivine kičmenog stuba, zbog čega je toliko važno pružiti im adekvatnu podršku tokom putovanja u automobilu. Fizioterapeuti imaju savet za proizvođače auto sedišta za decu.

Auto sedište za decu MaxSpace Comfort System+ kompanije Avionaut proizvedeno je u saradnji sa medicinarima. U tome su im pomogli fiziterapeuti i lekari, koji rade za nemačko udruženje AGR (Asocijacija za zdrava leđa). Ovo udruženje, između ostalog, brine o ergonomskom položaju tela u dečijim auto sedištima. Pozitivna AGR ocena se daje proizvodima koji su pokazali blagotvorno dejstvo na leđa deteta i investicija su u profilaksu dečije kičme.

Avionaut MaxSpace Comfort System+ namenjeno je deci čija je visina 100-150cm, odnosno težina 15-36kg, što odgovara uzrastu približno 4-12 godina. Sedište je opremljeno jastucima koji podržavaju lumbalni i vratni deo kičme. Mogu se lako pomerati gore-dole kako bi odgovarali visini deteta. Zahvaljujući njima, mlađani putnik udobnije provodi vreme tokom vožnje. Jastuci sprečavaju bol u kičmi, a istovremeno pružaju veću sigurnost.

Vreme je za prelazak na auto sedište okrenuto napred

Takođe je vredno obratiti pažnju na dubinu sedišta. MaxSpace Comfort System+ ima jedno od najdubljih sedišta dostupnih na tržištu, što omogućava da pravilno pozicionira karlicu mališana. Oblik sedišta i dodatno punjenje jastuka pružaju potporu butnim kostima, što sprečava utrnulost nogu. Comfort System Seat smanjuje kompresiju na trtičnu kost, pomaže u zaštiti kičme od skolioze.

Postoji mogućnost postavljanja dečijeg sedišta u položaj za odmor, što značajno povećava udobnost detetovog sna tokom putovanja i obezbeđuje da glava ne pada napred. Tokom vožnje, cervikalni deo ostaje zaštićen od opasnih trzaja, koji mogu izazvati veće ili manje štete.
Instalacija i demontaža su veoma jednostavni, što manje opterećuje kičmu roditelja. Dečije sedište je lagano, tako da njegovo kretanje između automobila ne zahteva mnogo snage. Nasloni za ruke olakšavaju pravilno pričvršćivanje i kretanje pojasa na odgovarajućoj visini. Široko sedište garantuje veću udobnost i slobodu kretanja tokom putovanja, što pozitivno utiče na mišićno-skeletni sistem deteta koje raste.

Karakteristike auto sedišta okrenutih u suprotnom i u istom smeru od kretanja vozila: „Unazad“ VS „Napred“

MaxSpace Comfort System+ takođe ima efikasan sistem ventilacije, što utiče na bolju cirkulaciju vazduha. Pošto je naslon sedišta profilisan i obezbeđuje pravilno pozicioniranje kičme, to rezultira boljom stabilizacijom tela, što je važno kako u prevenciji skolioze, tako i za već postojeću.
– MaxSpace Comfort System+ postavlja nove standarde po pitanju udobnosti sedenja i zdravog držanja. Potpora za vrat zaslužuje poseban naglasak. Zahvaljujući njoj, glava i vrat su u zdravom i opuštenom položaju, centralno iznad kičme i ramena – izneo je svoje mišljenje dr Dieter Breithecker.

Sedište MaxSpace Comfort System+ uspešno je prošlo ADAC testove, što je izuzetno važan kriterijum. ADAC se sastoji od tri testa koji proveravaju: bezbednost, ergonomiju/lakoću korišćenja i hemijski sastav presvlake. Testovi čeonog i bočnog sudara proveravaju kako se auto sedište ponaša i koje sile deluju na lutku koja igra ulogu deteta. Sedište ima dodatni bočni poklopac u skladu sa Uredbom R129/03, a koji štiti od bočnog udara. Procena se sastoji od: 50% bezbednosti, 40% ergonomije i 10% ugradnje, što dokazuje visok kvalitet dečijeg sedišta koje je prošlo ADAC testove.