Sigurna Beba

Bezbedna vožnja dece: Izaberite adekvatno dečije auto sedište

koliko je vazan izbor decijeg sedista

Da li ste znali da je vaše dete do pet puta sigurnije u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja automobila u odnosu na isti smer? Jer, u slučaju sudara njegove šanse za preživljavanje ili izbegavanje ozbiljnih povreda toliko se puta povećavaju. Verovatno se pitate zašto? Pa, otkrićemo vam to. Bezbedna vožnja deteta je na prvom mestu!

Bezbedna vožnja mališana je prioritet! Svi znaju da je za decu najsigurnije putovanje u auto sedištu. Pogotovo kada je sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila. Razlog je to što je glava deteta nesrazmerna u odnosu na telo. Ona je do 25% ukupne telesne težine u poređenju sa odraslom osobom, kod kojih glava čini samo oko 6% ukupne telesne težine. U isto vreme, vrat deteta je izuzetno ranjiv, jer još nije u potpunosti razvijen.

Frontalni testovi sudara pokazuju da su sile koje deluju na vrat oko pet puta jače kada dete sedi okrenuto u istom smeru kretanja automobila u odnosu na suprotan smer. Tokom udara u dečije auto sedište okrenuto ka napred, telo sila izbacuje iz sedišta automobila, samo je kaiš taj koji drži gornji deo tela na mestu. Ali, glava i dalje želi da se pomeri napred. To rezultira prenošenjem sila sudara na vrat deteta, stvarajući ogroman pritisak u vratu.

ADAC test potvrdio: Axkid ONE – najbolji u klasi 0-7 godina

Najveća prednost automobilskog sedišta okrenutog u suprotnom smeru je što podržava detetova čitava leđa, vrat i glavu, raspoređujući sile sudara na veću površinu i zbog toga značajno smanjuje sile koje deluju na vrat. Stoga, sedište automobila okrenuto u suprotnom smeru pruža vašem detetu bolju zaštitu. Ujedno i smanjuje rizik od povreda u slučaju sudara.

Iako su opšte preporuke da deca treba da se voze u suprotnom smeru do minimalne starosti od 4 godine, cilj u Axkidu je da se ovako voze što je duže moguće – radi sopstvene bezbednosti. Nagrađivano Axkid ONE je jedino ISOFIX sedište na svetu koje omogućava detetu da sedi okrenuto u suprotnom smeru do 125cm / 23kg i starosti oko 7 godina. A, takođe je Plus testirano i odobreno u skladu sa R-129 (i-Size ) regulacijom. To znači da u poređenju sa drugim ISOFIX sedištema, dete može putovati u najsigurnijem smeru i do 2 godine duže!

Axkid ONE 2

Kad sve uzmete u obzir: izaberite auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila. Koristite ga što je duže to moguće – zbog sigurnosti vašeg deteta!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X