Sigurna Beba

Kako odabrati dečija kolica: 9 važnih stavki koje treba uzeti u obzir

Kolica za bebe

Dragi roditelji, potpuno je normalno da se na početku osećate izgubljeno u svetu dečijih kolica. Postoji mnogo modela dostupnih na tržištu, i čini vam se da nije nimalo lako odabrati onaj "pravi" - koji će najviše odgovarati vašem detetu, ali i vama. Daćemo vam nekoliko saveta, na šta da obratite pažnju pri kupovini. Nadamo se da će vam biti od pomoći i olakšati izbor.

Pre nego što pomislite „ovo je idealan model kolica“, razmislite šta vam je najvažnije. Identifikovanje sopstvenih potreba će vam pomoći da utvrdite koje funkcije će olakšati svakodnevni život vama i vašoj bebi. Na primer, ako živite na trećem spratu i u zgradi nema lift, već znate da ćete svakodnevno nositi dečija kolica uz stepenice. Povrh toga, nemate ni mnogo prostora u svom stanu za njihovo odlaganje. Sve gore navedeno vam govori da biste trebali izabrati lagana dečija kolica, koja možete lako sklopiti u kompaktnu veličinu. Evo 9 stavki važnih pri odabiru dečijih kolica, na koja treba da obratite pažnju. Naši predlozi se fokusiraju na univerzalna kolica, a ne na specijalizovana.

1. Lagana konstrukcija

Vratimo se na pomenutu priču stanovanja na trećem spratu. Zamislite: vi, vaša beba, vaše bolno telo, torba za kupovinu i – teška kolica za nošenje. Zvuči kao noćna mora. Isto tako, razmislite o istoj situaciji, ali vaša dečija kolica se mogu brzo sklopiti, lagana su i dolaze sa trakom koja vam omogućava da ih udobno nosite. Ne mislite li da ovo zvuči mnogo bolje i lakše?

2. Bezbednost

Dete je vaše najveće bogatstvo i dragocenost. Ono je sada u vašim rukama. Očigledno da je bezbednost vaš prioritet broj jedan. Zato je važno da saznate da li marka, odnosno model kolica koja su vam se dopala – ima nagrade i sertifikate koji će potvrditi bezbednost proizvoda. Proverite imaju li dečija kolica ispravan bezbednosni sistem za decu, sistem sigurnosnih pojaseva. Pored toga, neophodno je da kolica budu stabilna sa izdržljivim kočnicama kako bi vaše dete bilo bezbedno.

3. Udoban sklop

Tokom trudnoće, posebno u poslednjem tromesečju, maminoj kičmi nije lako. Ne postaje lakše ni kasnije: nošenje bebe, saginjanje, podizanje… sve je izazovno. Odabir kolica koja se mogu brzo i lako sklopiti jednom rukom će skinuti dodatnu težinu sa vas. Zvuči dobro, zar ne? 

4. Dobro za sve tipove terena

Ako maštate o seoskim ili šumskim šetnjama, moraćete da razmislite o apsorpciji udara i točkovima koji su pogodni za ovakve uslove. Da li ćete koristiti dečija kolica kada posećujete baku i dedu? Ovi aspekti će omogućiti vašoj bebi da se oseća udobno i da izbegne iznenadne potrese koji će obezbediti miran san.

5. Otporna na različite vremenske uslove

Iako ste potpuno spremni za šetnju, vremenske prilike uvek mogu da vas iznenade. Letnji pljusak, vetar koji je postao jak, snežne padavine… mogu da vam stvore nelagodu. Zato je važno da se informišete o tkaninama od koje su napravljena kolica po vašem izboru. Ako je tkanina vodoodbojna i ima UV filter, nećete morati da brinete o vremenu.

Novo na tržištu: Axkid Grand Tour za savršene porodične avanture

6. Broj različitih podešavanja

Zapamtite da je vaša udobnost jednako važna kao i bebina. Saznajte da li je ručka kolica podesiva tako da možete da je koristite udobno. Čak i kratke šetnje treba da budu prijatne, tako da će vaše dete moći da ceni sedište sa naslonom koje se može podesiti u ležeći položaj.

7. Dobro osmišljena kolica

Univerzlna kolica treba da budu bezbedna i udobna, kao i funkcionalna i praktična. Biće vam od velike pomoći ona u kojima će beba moći da zaspi dok se lagano ljulja. Takođe, drage mame i tate – možda će vam ventilacija biti korisna tokom toplijih dana, jer će omogućiti protok vazduha unutar nosiljke. Debeo i mekan dušek je takođe prednost. Ona sa poklopcem koji se može skinuti omogućiće vam da tako važan deo kolica održavate čistim.

8. Dodatna oprema uključena u paket

Dečija kolica dostupna na tržištu često dolaze sa brojnim elementima koji su neophodni kao što su zaštita od komaraca ili kiše. To znači da ne morate da brinete o kupovini ovih dodataka odvojeno. Kao što već znate, vredi se pripremiti za sve vrste izazova!

9. Dodatna oprema koja nije uključena u paket

Proizvođači dečijih kolica obično nude i raznovrsnu dodatnu opremu koja može biti od velike koristi. Recimo, ako ste prilično visoki i savijanje vam stvara probleme, pitajte za adaptere za visinu kolica. Ovo će vam omogućiti da podesite visinu kolica tako da vam bude prijatnije i ugodnije. Tako mala stvar, ali pruža mnogo udobnosti. Osetićete ogromnu razliku. Korisni dodaci su i muf (ćebence), držač za čašu/flašicu, dodatni pretinci, postolje za kolevku… 

Koja je razlika između Venicci kolica Tinum i Upline?

* * * 

Ponovićemo, važno je da univerzalna kolica budu udobna i vama i vašem detetu. Zato dok razgledate bogatu ponudu, informišite se o brojnim, naizgled sitnicama, koje mogu biti presudne pri odabiru „idealnog modela“.  Na primer, saznajte da li kolica imaju podesivu ručku, dobro obložene točkove i dovoljno prostora za mališana.  Proverite koje sve delove poseduje set (paket 2u1 ili 3u1) i da li se uklapaju još sa nekim brendom (recimo sa određenim proizvođačem dečijih auto sedišta, ukoliko ono nije uključeno u sistem). Takođe vredi proveriti može li se položaj sedišta promeniti i da li su dečija kolica pogodna za različite starosne grupe mališana. Važno je da budu jednostavna za rukovanje i laka za korišćenje, odnosno lako sklopiva. Možda će vama biti važno i to što kolica imaju recimo zgodne džepove za odlaganje raznih stvari ili torbu.

Takođe veoma važan je i odnos cene i kvaliteta.  Odaberite kolica koja odgovaraju vašem budžetu, ali u isto vreme imaju kvalitetne materijale i izdržljiva su. Pročitajte i recenzije, komentare i ocene potrošača.

Najvažnije je da dečija kolica podržavaju vaš način i stil života, kao i teren na kojem ćete ih najčešće koristiti, da u svakom momentu budu funkcionalna i praktična. 

Kvalitetna dečija kolica u našoj ponudi

Od leta 2023. u ponudi Sigurne bebe su dečija kolica. Odlučili smo da prvi modeli budu brenda Venicci, jednog od vodećih dobavljača kvalitetno dizajniranih kolica. Ova kompanija je na tržište Velike Britanije svoje proizvode lansirala 2011. godine i od tada su mnogo, mnogo napredovali. Venicci se ponosi bliskom saradnjom sa porodicama kako bi se osiguralo da roditelji imaju apsolutno poverenje u njihove artikle, kao i u tekući posao i razvoj. Posvećeni su pružanju izuzetne vrednosti za izdvojeni novac, a da istovremeno obezbeđuju da su njihovi proizvodi izrađeni po najvišim standardima. I da su dizajnirani da pruže rešenja za svakodnevni život sa bebom. Ne samo da Venicci pruža stil, već, što je još važnije, performanse i bezbednost.

Venicci se može pohvatiti brojnim osvojenim priznanjima: prestižna Nagrada za majke i bebu 2023. (Mother&Baby Awards) – o kojoj odlučuju isključivo mame, slaveći najbolje proizvode i brendove; Nagrada za dečiji dizajn 2022. (Junior Design Award) – cenjeno priznanje za porodični stil života, a koju prepoznaju brendovi, klijenti i potrošači; Zlatna nagrada Napravljeno za mame 2021. (Made For Mums Award) za najbolji sistem putovanja ispod 800£; Zlatna nagrada Bizziebabi 2021; Apsolutno Mama 2020 – bronzana nagrada za najbolje putne proizvode ili sisteme za Venicci Tinum; Srebrna nagrada Dadsnet 2020; Nagrada Voljen od strane roditelja 2020 (Loved By Parents Awards) – Venicci Tinum kolica su pobedila kao najbolji inovativni sistem putovanja i kao najbolji sistem putovanja preko 500£; Nagrada za luksuzni stil života 2020 – za najbolja luksuzna dečija kolica; Specijalna nemačka nagrada za dizajn 2019; Nagrada za najbolju bebu i malu decu 2016 – 2018; Grand Prix 2016…

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X