Sigurna Beba

Naturkind dečija kolica – jedina sa GOTS sertifikatom

Naturkind dečija kolica

"Deca donose mnogo radosti u naše živote, ali i veoma posebnu odgovornost. Oni su zaista naša najveća avantura. Jedan od naših najvažnijih zadataka je da mališanima ponudimo zdravo okruženje sa puno ljubavi. Dečija kolica moraju biti bez štetnih materija, kao i da budu udobna i održiva. Kombinujemo ove kvalitete u jednom regionalni lanac vrednosti" - Peter Dopler, osnivač firme Naturkind.

Šta je to što je važno za bebe u prvim danima života osim bezbedne vožnje u dečijem auto sedištu? Sigurni smo da su to prirodni materijali koji dolaze u dodir sa nežnom dečijom kožom. Zato smo bili presrećni kada smo saznali za Naturkind kompaniju u kojoj rade istomišljenici popust nas u Sigurnoj bebi. Oni su dizajnirali i proizveli kolica za decu koja su izrađena kompletno od organskih prirodnih materijala! Zbog toga su jedini na svetu proizvođači dečijih kolica koji su dobili prestižni GOTS sertifikat! To je međunarodni znak kvaliteta za preradu organskih vlakana. Princip za koji se zalažu u Naturkindu je da kolica za decu moraju biti proizvedena bez štetnih materija, udobna i u skladu sa održivim principima. 

O brendu Naturkind

Naturkind je austrijska kompanija i ekološki pionir u svojoj oblasti. Razlikuje se od drugih proizvođača dečijih kolica po tome što jedini imaju GOTS sertifikat. U Naturkind kolicima, beba ne dolazi u kontakt ni sa kakvim pesticidima, toksičnim bojama ili alergenim hemikalijama. U svojim proizvodima koriste organski pamuk, organsku ovčiju vunu, drvo, plutu, kokos… Takođe, vode računa da vaše dete od početka bude pravilno postavljeno dok leži, a kasnije i dok sedi. Ravna površina za ležanje, visokokvalitetni dušek i visok naslon – Naturkind kolica ispunjavaju sve ove standarde.

– Prirodni materijali koji vašoj bebi ne ostavljaju ništa osim vaše ljubavi. To je ono za šta se Naturkind zalaže! – izjavio je Peter Dopler, osnivač Naturkinda.

Njegov deda je otvorio matičnu kompaniju 1947. godine – kao bravarsku radnju u Gallneukirchenu, u Gornjoj Austriji. A 80-ih godina prošlog veka Peter je detinjstvo proveo okružen upravo kolicima. Njegova majka je vodila specijalizovanu prodavnicu dečijih kolica. Kako su proizvođači iz godine u godinu migrirali na Daleki istok, Peter je počeo da razmišlja o kolicama proizvedenim u Gornjoj Austriji. Uz to i da bi trebalo da budu zdrava i održiva. Vizija kolica bez štetnih materija rođena je 2005. godine. Nakon izazovne potrage za regionalnim prirodnim dobavljačima, prva Naturkind kolica su bila spremna 1. oktobra 2006. godine.

Naturkind svoje resurse koristi veoma štedljivo i, kao porodična kompanija, razmišlja dugoročno. Sa regionalnim dobavljačima kompanija štedi i zato su njihovi proizvodi jeftiniji od onih sa Dalekog istoka.

Brojni predlozi za rad dolaze od samih njihovih zaposlenih, uključujući i nekoliko majki koje doprinose sopstvenim iskustvom u korišćenju kolica.

Ručna izrada dečijih kolica

Zanatstvo i regionalni izvori su stavke na koje se oslanja Naturkid. Sva njihova kolica su ručno izrađena u kompanijinim objektima! Onda napuštaju proizvodni pogon u Gornjoj Austriji, okružen valovitim brdima, i kreću ka porodicama širom Evrope. Kako navode u Naturkindu – iz njihovih ruku u vaše. Dodaju da oni ne mogu smisliti ništa lepše od pravljenja kolica, rad ima smisla za njih jer stvaraju  zdravo okruženje za mališane, pažljivo koristeći potrebne resurse.

– Kada pošaljemo Naturkind kolica na put do vas, želimo da se vaša porodica u njima oseća prijatno kao i mi – kazali su u austrijskoj firmi dečijih kolica.

Šta razlikuje Naturkind od drugih proizvođača kolica za decu?

Naturkind je jedini proizvođač dečijih kolica koji ima sertifikat GOTS (Globalni standard za organski tekstil). On je priznat kao vodeći svetski standard za obradu tekstila napravljenog od organski proizvedenih prirodnih vlakana. Definiše ekološke zahteve na visokom nivou duž celog lanca proizvodnje tekstila. Od sirovine do gotovog materijala moraju se poštovati maksimalni ekološki i društveni standardi. Obezbeđenje kvaliteta se odvija kroz nezavisnu sertifikaciju celog lanca snabdevanja tekstilom. U Naturkind kolicima, beba ne dolazi u kontakt ni sa kakvim pesticidima, toksičnim bojama ili alergenim hemikalijama..

Postoji odlučujuća razlika u odnosu na masovne proizvode koji dolaze sa proizvodnih traka Dalekog istoka. Naglašavaju da je njihov moto od osnivanja kompanije: verujemo u prirodu i sa poštovanjem koristimo resurse naše planete, uz posvećenost uvek izvorima materijala iz regiona.

Naturkind – Dečija kolica od prirodnih materijala

 U kolicima se koristi organski pamuk iz kontrolisanog organskog uzgoja; organska umiljata devičanska ovčija vuna iz kontrolisanog organskog stočarstva; drvo; kokosov lateks; kao i elementi od plute. Svi materijali se redovno testiraju kod nezavisnih instituta za ispitivanje, o čemu poseduju brojne sertifikate. Testovi se sprovode uzimajući u obzir smernice Međunarodnog udruženja prirodne tekstilne industrije (IVN) i smernice Austrijske ekološke oznake.

Tako je devičanska ovija vuna prirodno vlakno, savršen materijal za punjenje, jer zagreva i istovremeno propušta vazduh i na taj način sprečava nakupljanje toplote u kolicima. Boje koje se koriste su na bazi povrća.

Ergonomski oblikovana pluta nudi siguran i odličan komfor sedenja.  Lagana je, veoma fleksibilna i nepobediva u pogledu svoje ekološke ravnoteže. Sirovina se dobija od kore hrasta plutnjaka. Drveće nije oštećeno, jer se samo oljušti kora. Pluta se takođe lako reciklira.

Drveni elementi su integrisani u Naturkind kolica. To je drvo topole, autohtone vrste drveća koje najbrže rastu i pripadaju rodu listopadnog drveća.

Sve krznene proizvode štavljuje tradicionalna tirolska kompanija. Kao jedna od poslednjih austrijskih kožara, tretira kožu na ekološki način bez zagađivača: uz pomoć zrna kukuruza. Naturkind koža ne sadrži toksine i teške metale.

I dodatna oprema i rezervni delovi su izrađeni od najkvalitetnijih materijala koje nam daje majka priroda. Onoliko koliko brinu o kvalitetu materijala, vode računa i o dugovečnosti dodataka.

– Zbog toga razvijamo proizvode koji mogu da rastu sa vašim detetom i koji su toliko dugotrajni da ih možete koristiti za više od jednog deteta. Održiv, ekološki prihvatljiv i, kad god je moguće, organski – to je ono za šta se Naturkind zalaže! – naglašava proizvođač dečijih kolica.

Šta su univerzalna dečija kolica i setovi 2u1 i 3u1

Zašto drška od plute?

Za ručke dečijih kolica Naturkind koristi prirodni materijal plute. Ona je prijatna na dodir, leti ne izaziva znojenje, a zimi se ne oseća hladnoća. Sirovina od plute je održiva i antibakterijska. Jednostavno se održava. Zaprljane ručke od plute mogu se očistiti mlakom vodom sa sapunom i mekom krpom. Ne treba koristiti abrazivna sredstva za čišćenje ili krpe za čišćenje. Treba napomenuti i da se ručka od plute može zameniti. Veoma je lako – samo treba da otvorite dva zavrtnja na uređaju za podešavanje visine, a zatim možete da pričvrstite novi upravljač na kolica sa ručkama od plute.

Pluta je, naravno, bez teških metala (hrom, olovo, živa, arsen…) i zato je i dobavljač dobio EKO sertifikat.

Koliko je visoka UV zaštita tkanina za kolica?

TÜV Rheinland redovno testira i proverava materijale dečijih kolica Naturkind.  Sve tkanine imaju UPF ocenu 50+ i samim tim najvišu klasu zaštite: „odlična UV zaštita“. 

Koliko su tkanine otporne na svetlost?

Naturkind koristi samo GOTS sertifikovane organske pamučne tkanine i one imaju svetlosnu postojanost i otpornost na trljanje 3-4. Zbog toga ove tkanine donekle svetle (takođe i zbog sve intenzivnije sunčeve svetlosti) tokom upotrebe. Međutim, važno nam je da vaša beba ne dođe u kontakt sa bilo kakvim štetnim supstancama (fiksatorima ili blokatorima za zaštitu od svetlosti).

Koja pozitivna svojstva ima materijal za punjenje od devičanske ovčje vune?

Ima efekat balansiranja vlage i temperature, opušta mišiće, uskraćuje život mikroorganizmima kao što su grinje, i čisti vazduh oko bebe.

Zašto ima borovih strugotina u vuni devičanske ovce u korpi za bebe na kolicima?

Studija Joanneum Researcha iz Štajerske 2003. godine potvrdila je ono što je već bilo poznato pre nekoliko vekova: švajcarski kameni bor ima merljiv pozitivan efekat na dobrobit. Opuštajući efekat drveta koji podstiče san se uglavnom pripisuje njegovom karakterističnom smolasto-začinskom mirisu.

Kaiševi, mreža protiv komaraca, dušek…

Naturkind ne koristi sintetičke materijale ni za jedan od  kaiševa – oni su izrađeni od pamuka. Takođe, mreža protiv komaraca izrađena je od pamučne tkanine, koja je tretirana prirodnim krompirovim skrobom radi bolje čvrstoće.

U Naturkind kolicima bebe leže na dušeku od kokosovog lateksa. Ima podsticajni efekat na osetljivu kičmu bebe. Dušeci su napravljeni od kokosovih vlakana i prirodnog lateksa. Dobija se od lateksa gumenog drveta i ima antibakterijski efekat.

Pokrivači za kolica punjeni su čistom ovčjom vunom, koja reguliše temperaturu, pa zato greje zimi, a leti propušta vazduh.

Svi metalni delovi su tretirani evropskim bojama – i naravno, koriste se samo boje rastvorljive u vodi.

Sve plastične delove (gume sa vazdušnom komorom, pneumatske gume, podešavanje visine) ispitala je austrijska Federalna agencija za životnu sredinu na ftalate. Ftalati nisu pronađeni ni u jednom uzorku. Kada su plastični delovi testirani na PAH (policiklične aromatične ugljovodonike), nijedan nije pronađen.

Kako odabrati dečija kolica: 9 važnih stavki koje treba uzeti u obzir

Mogu li da okrenem sedište na Naturkind kolicima?

Da – jedinica sedišta može da se okreće veoma brzo i lako na svim Naturkind modelima.

Zašto Naturkind nudi ravnu površinu za ležanje?

U kompaniji Naturkind, ergonomija je veoma važna. Kako za bebe i malu decu, tako i za njihove roditelje! Presudna stvar koja je proizašla iz njihove saradnje i konsultacija sa babicama i fizioterapeutima je bila da dete mora da ima ravnu ležeću površinu u kolicima. Najbolje spavate kada ležite ispruženi.

Kako prati navlake?

Pošto je runo od ovčje vune ušiveno u sve navlake (osim veganske verzije), one se BEZ IZUZETKA mogu prati u veš-mašini, u ciklusu pranja vune na 30°C. Jedino nema sušenja u mašini.  I navlaka za noge od jagnjeće kože takođe se može prati na ovaj način. Za to preporučujemo hidratantni deterdžent za krzno. Međutim, što manje perete navlaku, to bolje, jer od češćeg pranja navlake, krzno će postati grublje.

Koliko kg mogu da stavim u korpu za kupovinu?

Zbog svojih strukturnih karakteristika, teže kupovne predmete ne treba prikačiti za upravljač, nego ih treba transportovati u korpi za kupovinu. U zavisnosti od modela, dozvoljeno je do 5 kg.

Redovno održavanje kolica

U ovim uputstvima opisano je sve što treba da znate za dobro održavanje vaših kolica. Tako na primer, preporučuje se multifunkcionalni proizvod koji uklanja prljavštinu, dobro podmazuje pokretne delove i ostavlja za sobom zaštitni sloj, kakav je recimo VD40. Ako se pitate koliko često treba da obavljate održavanje i negu Naturkind kolica – odvojite 5 minuta jednom mesečno. Vaša kolica će vam zahvaliti za ovaj trud dugim i sigurnim radnim vekom.

Garancija na kolica

Imate dvogodišnju garanciju na svoja kolica. Period počinje kada vam proizvod preda vaš prodavac. Sačuvajte dokaz o kupovini. Garancija se odnosi na sve nedostatke materijala i obrade koji postoje u trenutku predaje proizvoda.

Naturkind podržava društvene inicijative

Austrijska kompanija pomaže siromašnim porodicama u Rumuniji/Transilvaniji. Mnoge od ovih mladih porodica ne mogu da priušte kolica za svoju decu, pa za njih svake godine Naturkind obezbedi kontingent kolica. Tako su pozvali i svoje korisnike proizvoda da se uključe u ovu kampanju. Osobe koje su kupile dečija kolica Naturkind i ona im više nisu potrebna, mogu da ih pošalju proizvođaču, koji će ih remontovati, zameniti potrebne delove, a zatim ova upotrebljiva kolica pokloniti i proslediti socijalno ugroženim roditeljima u Rumuniji.

Stalno usavršavanje i razvoj

Iz kompanije Naturkind kažu da im je fokus na potrebama kupaca. Kontinuirano razvijaju svoje proizvode. Radeći to, nastavljaju prema potrebama i primaju sugestije od onih koji najbolje znaju: porodica sa decom. Saveti i predlozi roditelja vode ih na putu usavršavanja i određuju naredne korake u proizvodnji, sa željom da maksimalno poboljaju svoje delovanje u svakodnevnom životu.

Novo na tržištu: Axkid Grand Tour za savršene porodične avanture

Kupovina dečijih kolica – Saveti i iskustva

Šta uopšte treba da uzmete u obzir kada kupujete kolica?

To pitanje treba posmatrati iz ugla roditelja i deteta. Ravna površina je važna za zdrav razvoj kičme bebe i malog deteta. U korpi za bebe, dete prvih nekoliko meseci treba da leži na visokokvalitetnom dušeku. U prvim mesecima života beba treba da gleda u mirne boje na tom nebu kolica: svetle boje se ne preporučuju za taj period.

Kada dete samostalno sedi (sa oko 6-7-8 meseci), možete da pređete na sedište, koje treba da ima visok naslon najmanje 50 cm. Kaiševi treba da budu podesivi tako da rastu sa detetom.

Veoma je važno da je sedište dizajnirano tako da dete do oko godinu i po može da gleda u roditelje, inače mališani budu preplavljeni brojnim utiscima i propuštaju kontakt očima sa roditeljima. 

Pri kupovini kolica, roditelji treba da razmisle gde će ih koristiti: da li će više biti u gradu i trebaće im pokretna kolica; ili će više biti u ruralnom području, pri čemu je veoma dobra suspenzija važna. Ako će se kolica često prevoziti automobilom, onda bi trebalo da bude moguće brzo „srušiti“ ram i dobro se uklapati u prtljažnik.

Naravno, bezbednost je veoma važna! Kolica treba da budu u skladu sa evropskim standardom za kolica EN 1888.

Postoje dečja kolica samo za ležanje, zatim kombinovana kolica, ali i kolica sa sedištem (takozvana kišobran kolica). Ima i kolica za blizance. Pošto se kolica za ležanje koriste samo do starosti od oko 10-12 meseci, mnogi roditelji se najčešće odlučuju za kombinovana – ona koja se mogu kasnije koristiti i za sedenje, odnosno na čiju se šasiju (ram) posle korpe (nosiljke) može pričvrstiti sedište (kišobran kolica). 

Kada okrenuti sedište u kolicima da dete gleda napred?

Savet babica: Deca su dovoljno razvijena da mogu da obrađuju utiske tek nakon godine i po starosti. Napominjemo da kada se gleda u pravcu kretanja, direktan kontakt očima između deteta i njegovih roditelja nije moguć, što mališana izlaže višem stepenu stresa. Zato vas molimo da ne žurite i ne okrećete sedište prerano u pravcu kretanja.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X