Sigurna Beba

auto sedišta za novorođenče

Prvo putovanje bebe: Kako prevesti novorođenče kući iz porodilišta?

Dolazak bebe iz porodilišta u dom je veliki događaj, i za dete i za roditelje. To je ujedno i prvo putovanje novorođenčeta. Zato se treba dovoljno dobro pripremiti kako biste izbegli dodatni stres na dan otpuštanja iz bolnice. Pitate se kako da prevezete novorođenče u porodični dom, kao i kako da ga obučete a da se prvo putovanje ne završi prehladom? Sve ćete naučiti iz našeg teksta!

Kako dovesti novorođenče kući?

Ako vam je na pameti ovo pitanje, odgovor je jednostavan! Automobilom, naravno! Čak i ako nemate svoje vozilo, možete zamoliti prijatelja ili rođaka za uslugu, ili naručiti taksi. Koju god opciju da izaberete, biće vam potrebno sedište za dete. Nošenje mališana u naručju nije samo opasno, već je i protivzakonito! Većina roditelja se odlučuje za model auto sedišta od 0-13 kg, takozvano „jaje“. Inače, ovo sedište se može koristiti i kao nosiljka. Zapamtite da je prostor u bolničkoj sobi ograničen, tako da sedište možda neće stati tamo. Najbolje je da zamolite osobu koja će doći po vas da ponese auto sedište i zajedno sa vama unese vašu bebu u auto.

Kako odabrati sedište za novorođenče?

Izbor auto sedišta je tema za poseban blog ili čak knjigu. Ovog puta ćemo se fokusirati na samo nekoliko najvažnijih stvari. Pre svega, sedište treba kupiti unapred. Na kraju, to je najvažniji dodatak koji je mališanu potreban, a nikad ne znate kada će početi porođaj. Dajte sebi malo vremena, uradite osnovna istraživanja i posetite dobru prodavnicu sedišta za bebe. Osoblje će vam pomoći da izaberete model koji odgovara vašim zahtevima, kao i vašem automobilu. Naša preporuka je da nikako ne koristite i ne kupujete polovnu robu, osim ukoliko ste sigurni da znate njenu istoriju. Jer, nećete pouzdano znati da li je sedište bilo pravilno uskladišteno, ili još gore, da li je možda bilo uključeno u saobraćajnom sudaru ili drugoj nesreći. Šteta nije uvek vidljiva golim okom! Neoštećeno sedište bez nezgode može se, u krajnjem slučaju, nabaviti od pouzdanih prijatelja ili članova bliske porodice. U tom slučaju tražite originalno uputstvo za upotrebu. Takođe, proverite da li je u skladu sa trenutnim bezbednosnim standardima i detaljno ga pregledajte ima li oštećenja. Važno je i da mu nije istekao rok upotrebe.

Inovativni pristup položaju deteta: Upoznajte Pixel PRO modularni umetak

Sedište za novorođenče uvek treba da bude postavljeno „unazad“, odnosno okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila. Po zakonu, mora biti u skladu sa najmanje ECE standardom R44/04. Model koji je u skladu sa novijim i rigoroznijim standardom R129 je definitivno poželjniji. Prepoznaćete ga po oznaci i-Size. Međutim, zahtevi EU i zemlje u kojoj živite nisu sve o čemu treba voditi računa. Najobjektivniji kriterijumi su rezultati nezavisnih crash testova, kao što su ADAC, a pre svih Plus test. Zato vam preporučujemo da pregledate njihove rezultate pre kupovine. O čemu još treba voditi računa? Dobro sedište za novorođenče treba da bude opremljeno redukcionim jastučićem kako bi se sprečilo da beba potone u sedište. Neki proizvođači ih dizajniraju u saradnji sa fizioterapeutom, poput kompanije Avionaut, kako bi osigurali da vožnje kolima ne utiču negativno na razvoj malog deteta.

Iznajmljivanje auto sedišta za bebe

Upravo Avionaut Pixel Pro dečije auto sedište su brojni zadovoljni roditelji ocenili kao – savršeno! Ovo popularno „jaje“ namenjeno je novorođenčadi i bebama visine 40-86 cm i težine do 13 kg. Mogli bismo da ga predstavimo u samo tri reči – bezbedno, udobno, funkcionalno. Odlikuje ga neverovatna lakoća, teži samo 2,5 kg, što ga čini najlakšim auto sedištem na tržištu! Istovremeno, zahvaljujući upotrebi inovativnog EPP materijala, efikasno štiti dete u slučaju moguće saobraćajne nesreće. Modularni umetak garantuje pravilan položaj bebe, a presvlake sa visokim sadržajem pamuka poboljšavaju cirkulaciju vazduha, čime se povećava udobnost putovanja.

I sedište brenda Swandoo – Albert, dobilo je brojne nagrade i hvale potrošača. Namenjeno je za novorođenčad i prerano rođene bebe. Albert je dvostruki pobednik prestižnog testiranja i bilo je najbolji proizvod godine u kategoriji proizvoda sa i bez i-Size baze. Rezultat ADAC testa govori sam za sebe: Albert je dobio ukupnu ocenu od 1,5 samo zbog bezbednosti kada se uzmu u obzir faktori kao što su plitki rizik od povrede u frontalnom sudaru; mali rizik od povreda u bočnom sudaru; desni put pojasa; lakoća ugradnje; stabilnost u vozilu. Jastuk za novorođenče pruža superioran položaj u ležećem položaju kada je bebama najpotrebniji, posebno tokom ranih meseci, i mora se koristiti dok vaše dete ne dostigne 60 cm ili 6 kg.

Kako obući novorođenče kada napušta bolnicu leti, a kako zimi?

Postoji još jedno pitanje koje mnoge roditelje brine – odevanje novorođenčeta pri izlasku iz porodilišta. Zimi mališan može da se prehladi, a leti lako da se pregreje. Odeća bi, naravno, trebalo da bude usklađena sa dobom godine i vremenskim prilikama, ali šta to zapravo znači?

U hladnim mesecima najbolje je višeslojno odevanje. Obucite bebi bodi dugih rukava, „zeku“ (štramplice), čarape, zimsko odelo (skafander), rukavice, šal i kapu. Za svaki slučaj dobro će doći i ćebe. Imajte na umu da dete ne bi trebalo da nosi jaknu ili skafander (kombinezon) tokom putovanja automobilom. Debela odeća dovodi do toga da se sila nastala tokom naglog kočenja ili sudara raspoređuje drugačije nego što je to pretpostavljao proizvođač sedišta. Ovo može negativno uticati na bezbednost mališana. Dakle, šta učiniti da bi detetu bilo toplo i ugodno u vozilu? Najbolje je kupiti poseban omot, odnosno vreću za spavanje prilagođenu sedištu. Naša preporuka je Swandoo Footmuff – ćebence koje miluje i greje. Roditelji su mu dali najveće moguće ocene i prozvali ga savršenim zimskim dodatkom, kako u autu tako i van njega. Univerzalni dizajn omogućuje da se može koristiti na bilo kom auto sedištu i kolicima.

ISOFIX sistem povezivanja auto sedišta – karakteristike i prednosti

A kako obući novorođenu bebu leti? U vrelim danima stvar je mnogo jednostavnija – sve što vam treba je bodi kratkih rukava, tanka kapa i čarape. Kao mera predostrožnosti, dobra je ideja da imate pri ruci tanko ćebence ili pelenu da pokrijete dete ako je baš potrebno. Meseci sa nepredvidivim vremenom kao što su mart, april, septembar i oktobar mogu biti problematični. Kao osnovni komplet preporučujemo bodi kratkih rukava, „zeku“ ili trenerku, kapu i čarape. Temperatura može da varira tokom ovih meseci, pa pažljivo pratite vremensku prognozu.

Preporučili bismo vam još jedan koristan proizvod za novorođenče iz Dodatne opreme brenda Swandoo. Reč je o Cuddle Wings – krila koja grle i maze. Ovo je savršen dodatak umetku za novorođenče, prevremeno rođene bebe i one veoma sitne i male. Pruža osećaj mekoće i sigurnosti u dečijem auto sedištu, osiguravajući da vaši mališan ostane u dobrom raspoloženju, bude zaštićen i bezbedan. Krila treba pričvrstiti na bočne strane umetka za novorođenče. Dodavanjem ovog proizvoda laganog sloja, povećava se bezbednost i udobnost mlađanih putnika, čineći da se osećaju – kao u zagrljaju.

Šta još treba da imate na umu?

Za kraj, nekoliko praktičnih saveta da ovaj dugo očekivani dan učinite malo manje stresnim. Ako se porađate zimi, nemojte pakovati gornju odeću za bebu u torbu, već je stavite u auto sedište. Biće vam potrebna samo pre nego što izađete iz porodilišta, tako da je može doneti osoba koja će doći po vas. Ovo će vam uštedeti malo prostora u torbi. Na dan otpuštanja pazite da ne pregrejete bebu. Zakopčajte joj kombinezon ili jaknu samo pre izlaska iz bolnice, jer se može ispostaviti da dodatna papirologija mora da se obavi u poslednjem trenutku. Budite oprezni i kada vozite. Pokušajte da vaše dete bude mirno – ne otvarajte prozore, ne koristite previše klimu i ne puštajte glasnu muziku.

Zapamtite da ako imate bilo kakvih nedoumica, uvek možete pitati svoju babicu za savet. Njoj ovo nije prvo otpuštanje!

Tražite informacije o tome kako bezbedno putovati sa svojim detetom. Na našem blogu naći ćete još korisnih saveta. Ukoliko imate nekih nedoumica, slobodno kontaktirajte Sigurnu bebu i pitajte sve što vas zanima.

novorođenče iz porodilišta
auto sedišta za prerano rođene bebe
X