Sigurna Beba

          Avionaut Sky 2.0 odlično ocenjeno na ADAC testu


Svako auto-sedište koje prođe ADAC-ov test može dobiti jednu od sledećih ocena: veoma dobro, dobro, zadovoljavajuće, dovoljno, nezadovoljavajuće. Akcenat se stavlja na sigurnost, ergonomičnost i lakoću korišćenja, kao najvažnije kriterijume. Sedište Avionaut Sky 2.0 nedavno je dobilo odlične ocene na ADAC testu.

Jedan od najvažnijih testova za dečija auto sedišta u Evropi sprovodi najveća asocijacija proizvođača automobila u Evropi, nemački ADAC. To je veoma uvažen i poštovan test za potrošače, koji procenjuje bezbednost i funkcionalnost dečijih sedišta. Svake godine u maju, nemačka kompanija ADAC i Stiftung Warentest zajedno sa Međunarodnom organizacijom za testiranje i istraživanje potrošača (ICRT), objavljuje rezultate najvećeg testa za dečija auto sedišta. Neki od najnovijih modela auto sedišta na tržištu se testiraju, a kriterijumi za ocenjivanje su striktniji nego za Evropske Standarde ECE-R 44. Rezultate ADAC testa koriste mnogi proizvođači automobila kako bi se prilagodili najmlađima i poboljšali svoje bezbednosne sisteme, ali i sami proizvođači auto sedišta prilikom kreiranja novih modela.

Prilikom odabira auto sedišta, ADAC uzima u obrzir zahteve tržišta i inovacije. Auto sedišta koja su jednom prošla test i dalje imaju važeće rezultate i samim tim ne moraju biti ponovo testirana. Do 2011. godine korišćeni su automobili Opel Astra, potom VW Golf VI, a od 2015. Golf VII. Pri simulaciji sudara koriste se lutke najnovije generacije, u sedećim i ležećim položajima. Lutke variraju u zavinosti za koju grupu auto sedišta se koriste, sa odgovarajućom težinom i veličinom.

Šta znači pravilno korišćenje auto sedišta?

Testira se stepen sigurnosti svih auto sedišta prilikom bočnog (pri brzini od 50 km/h) i prednjeg sudara (64 km/h), ali i sama udobnost i lakoća rukovanja auto sedištem. Stabilnost auto sedišta, način na koji sigurnosni pojas prijanja detetu, ergonomičnost auto sedišta, zaštita osetljivog predela oko glave i vrata su samo neki od kriterijuma koji se uzimaju u obzir. Izvode se i testovi koji se odnose na samu instalaciju auto sedišta u vozila sa dvoje ili četvoro vrata i u manje kombije. Od 2011. godine uvedeno je i testiranje na tokisčnost materijala svih delova sa kojima dete dolazi u direktan kontakt, kao što je prisustvo azota, teških metala ili zapaljivih materijala.

Izdanje za proleće 2023. sadrži i detaljnu procenu sedišta Avionaut Sky 2.0. Njega roditelji u Evropi hvale, a da je to sa opravdanim razlogom, potvdili su i rezultati ovogodišnjeg ADAC testa. Evo, kako je ocenjeno Sky 2.0 dečije sedište:

Operativnost = 4.1

Upotreba pričvršćenih sedišta jednostavno ne može da se takmiči sa ISOFIX sedištima u pogledu jednostavnosti korišćenja. Ako nemate iskustva sa sigurnosnim pojasevima, toplo preporučujemo da zamolite prodavca ili savetnika za dečija sedišta da vam pomogne, objasni sve ili ga instalira direktno u vaš automobil. Kada naučite kako da pravilno postavite Sky 2.0 sedište i sami ga instalirate nekoliko puta, primetićete da to uopšte nije komplikovano. Prednost omogućavanja deci da se voze u položaju okrenutom unazad (što je bezbednije) duže nego sa konvencionalnim dodatnim sedištima sa ISOFIX stanicom zahteva nešto više pažnje. S druge strane, Sky kopče za pojaseve drže kaiševe u automobilu tako čvrsto da ih ne treba ponovo zatezati nakon postavljanja.
Mali savet: ako želite da instalirate Sky 2.0 u više od jednog vozila, naši prodavci preporučuju korišćenje dodatnih zateznih pojaseva. Na ovaj način je moguće pričvrstiti zatezne pojaseve u svakom vozilu i uštedeti vreme na individualnoj montaži.

Saveti za održavanje dečijeg auto sedišta

Ergonomija = 2,8

nagib_decijeg_auto_sedista_avionaut

Auto sedište Sky 2.0 ima umetak za novorođenče i zato se može koristiti od detetovih prvih dana života pa sve do 125 cm visine (otprilike do 6-7 godina). Od samog početka, Sky 2.0 nudi ravniju poziciju. Kako deca postaju starija, žele više da sede, a za to je dostupna Avionaut podloga za nivelaciju Sky sedišta. Avionaut je napravio i dizajnirao pologu za podešavanje ugla nagiba sedišta Sky, koja pomaže da dete sedi uspravnije. Podloga omogućava da namestite optimalan nagib dečijeg sedišta u vozilu. Zapravo, ona popunjava prazninu između sedišta Sky i sedišta automobila. Ovo je naročito značajno za decu starijeg uzrasta, kojoj će obezbediti prijatnije i udobnije putovanje.
Sky sedište ima sertifikat Aktion Gesunder Rücken (AGR) za odličnu ergonomiju. AGR nagrađuje proizvođače koji se fokusiraju na zdravlje leđa. Na Avionaut sedištima deca ne samo da se voze izuzetno bezbedno, nego i udobno i ergonomski. Tako recimo mlađanim putnicima u ovim sedištima disajni putevi nisu začepljeni. Po mišljenju kompanije Avionaut, udobnost deteta tokom vožnje autom takođe utiče na njegov ukupan zdrav razvoj. Upravo zato je ergonomija njihov glavni prioritet.

Zagađenje = 2,7

Avionaut se zahvaljuje potrošačima i saradnicima na informacijama i pokreće poseban test kako bi izbegli bilo kakve štetne supstance u njihovim budućim proizvodima. Sve tkanine koje koriste u svojim auto sedištima imaju sertifikat OEKO-TEX® 100. Blago povišene vrednosti koje se nalaze na etiketi upozorenja smatraju se bezopasnim po zdravlje dece i nalaze se u opsegu sertifikata. Ipak, nastojaće da poboljšaju još više svoj rad u ovoj oblasti. Nakon raspakivanja preporučuje se da sedište ne koristite odmah, nego da ga ostavite da se provetri dan-dva.

Sertifikat OEKO-TEX® 100

OEKO-TEX® je eminentno svetsko udruženje nezavisnih instituta za istraživanje i ispitivanje bezbednosti proizvoda i održive proizvodnje u tekstilnoj industriji. OEKO-TEX® sertifikat osnovan je 1992. godine i bavi se ispitivanjem i sertifikacijom tekstilnih proizvoda. Predstavlja jedan od najznačajnijih sertifikata u tekstilnoj industriji u svetu. Proizvodi sertifikovani ovom oznakom ne sadrže toksične ili alergijske supstance i izrađeni su u skladu sa principima ekološke održivosti. Kako bi proizvođač bio OEKO-TEX® sertifikovan, mora da ispoštuje stroge procedure i da se pridržava pravila u svim fazama proizvodnje – od sirovina do finalnog proizvoda, kao i u svim procesima između.
OEKO-TEX® sertifikacijom izbegnuto je korišćenje štetnih materija koji se mogu pronaći prilikom proizvodnje proizvoda od tekstila, kao što su: formaldehid, teški metali, pesticidi, kancerogena sredstva za bojenje, rastvarači i druge hemikalije. Ovom sertifikacijom tekstil se takođe testira na pH vrednosti i boje. Kako bi se dobio OEKO-TEX® sertifikat, sve komponente i materijali tekstilnih proizvoda moraju biti u skladu sa kriterijima labaratorijskih ispitivanja.
Na svakoj etiketi OEKO-TEX® standard 100 nalazi se broj sertifikata i naziv sertifikacionog tela. Oznaka OEKO-TEX® Standard 100 je svetska oznaka zaštićena Madridskom konvencijom.

Pravilna montaža auto sedišta: Šta su to ISOFIX, Top Tether, potporna noga?

Kvalitet = 3,4

Iz Avionauta poručuju:“Dođite u prodavnicu i uverite se u visok kvalitet ovog proizvoda! Drugi proizvođači uče od nas.“ 

Bezbednost = 1,8

Sada dolazimo do najvažnijeg dela testa, na koji su izuzetno ponosni u Avionautu. Roditelji koji kupuju dečije sedište žele da njihovi mlađani putnici budu bezbedno prevezeni. To je prioritet! Avionaut Sky 2.0 je auto sedište koje je kompaktno za sklapanje i nudi veliku sigurnost. Na frontalnom i bočnom crash testu sa ocenama 1,4 i 1,2 Sky 2.0 je postiglo veoma dobre rezultate. Pre toga, podsećamo, sedište je prošlo i veoma rigorozni švedski Plus test

Auto sedište Avionaut Sky 2.0 je bezbedno, udobno i funkcionalno sedište. To potvrđuju ADAC i Plus test.

X