Sigurna Beba

Šta znači pravilno korišćenje auto sedišta?

swandoo-albert-sigurna-beba

Auto sedište u vozilu treba detetu da pruži bezbednost i sigurnu vožnju.

Da bi imalo maksimalnu funkcionalnost, pogoto u slučaju eventualnog sudara, sedište mora biti adekvatno instalirano, po uputstvima proizvođača, a mlađani putnik valjano smešten u njega. Ako je sve na svom mestu, putovanje može da počne. Vozite bez stresa i uživajte sa svojom porodicom.

A šta znači pravilno korišćenje auto sedišta? Svaki roditelj trebalo da obrati pažnju da su ispunjeni sledeći uslovi:
– Auto sedište odgovara fizičkom uzrastu detetu;
– Auto sedište mora biti pravilno postavljeno;
– Dete mora biti pravilno vezano.

Uz to, auto sedište mora da ima atest bezbednosti izdat od Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu koja propisuje minimalni standard sigurnosti auto sedišta regulacijom UN ECE R44/04 (ili R129) i ne bi trebalo da je starije od roka trajanja koji određuje proizviđač u uputstvima auto sedišta. Takođe se ne bi trebalo koristiti auto sedište koje je bilo u sudaru.

Svako auto-sedište na sebi mora imati atest koji najčešće izgleda ovako:

1. Skraćenica ECE regulacije
2. Kategorija auto sedišta
3. Minimalna i maksimalna dozvoljena težina deteta
4. „Y“ pojas u preponama
5. „E“ – oznaka ECE atesta
6. Zemlja koja je izdala atest
7. Broj atesta
8. Proizvođač auto sedišta
9. Serijski broj auto sedišta

Auto sedište odgovara detetu

– Dete treba da se vozi u auto sedištu koje odgovara njegovom uzrastu, u skladu sa uputstvima proizvođača. Odnosno, da nije preraslo auto sedište za svoju visinu i težinu.
– Dete može da koristi auto sedište koje se postavlja prema napred tek ako zadovoljava sledeće uslove: ima 10 kg i po visini između temena i vrha auto sedišta ima manje od 2 cm; samostalno hoda; i napunilo je godinu dana.
Sigurna beba savetuje da ne žurite sa ovim okretanjem i da mališan putuje što je duže moguće u sedištu u suprotnom smeru od kretanja vozila, mada zakon to ne propisuje. To je naša preporuka zbog bezbednosti.
– Dete je dovoljno veliko za samostalno vezivanje pojasom bez korišćenja auto sedišta kada: ima 36 kg ili 150 cm; može da sedi celim leđima uz naslon sedišta, sa nogama presavijenim preko ivice sedišta; donji deo pojasa leži nisko preko karlice (ne preko stomaka); godnji deo pojasa leži preko sredine ramena (ne preko vrata); i može da izdrži u ovom položaju tokom celog putovanja.

Pravilno postavljeno auto sedište

– Auto sedište treba da je postavljeno u skladu sa uputstvima proizvođača auto sedišta i proizvođača vozila.
– Pojas vozila odgovara auto sedištu (obratiti pažnju na dužinu pojasa).
– Pojas automobila je provučen kroz otvore prema uputstvima proizvođača i dovoljno zategnut. U delu gde je provučen pojas, sedište ne može da se pomeri više od 2 cm levo-desno.
– Ništa se ne podmeće ispod deteta ili između pojasa auto-sedišta i deteta.
– Auto sedište je praktično deo vozila, odnosno pričvršćeno je dovoljno čvrsto da se automobil ljulja kad se auto sedište vuče levo-desno.
– Naslon auto sedišta za bebe (nosiljke ili kako ih mnogi zovu „jajeta“) mora da je pod uglom od 45º u odnosu na pod automobila. Zadnjica, trup, vrat i glava deteta moraju da budu u istoj ravni, uz naslon. Pojasevi sedišta su nezavrnuti, u ravni ili malo ispod ramena, dovoljno zategnuti između pojasa i ključne kosti sme da stane samo jedan prst. Ukoliko se postavlja na prednje sedište, vazdušni jastuk obavezno isključen.

Pravilno vezano dete

– Kod sedišta postavljenih unazad (suprotno od smera kretanja vozila), trake pojasa leže u visini ramena ili malo ispod.
– Kod sedišta postavljenih napred (u pravcu kretanja vozila), trake pojasa leže u visini ramena ili malo iznad.
– Kod sedišta u kom se dete vezuje direktno pojasom vozila, pojas leži nisko preko stomaka (gornji deo butina) i preko sredine ramena.
– Kod svih auto sedišta bez obzira na položaj u odnosu na pravac kretanja vozila, trake pojasa su zategnute tako da između deteta i pojasa kod ključne kosti/prsa ima prostora širine samo jednog prsta. Pojasevi moraju biti toliko zategnuti da nije moguće pojas sa gornje strane „uštinuti“ sa dva prsta.
– Između deteta i sedišta nema dodatno podstavljenih materijala, uključujući i deblje jakne.
– Detetova zadnjica je u prelomu donjeg i gornjeg dela sedišta. Leđa su celom dužinom u potpunosti naslonjena na naslon auto sedišta.
– Trake pojasa su ravne i nezavrnute.

Osim dece koja moraju biti u odgovarajućim auto sedištima, i ostali putnici u automobilu moraju uvek biti vezani, i na prednjem i na zadnjem sedištu.
Nevezani putnici, prilikom sudara, mogu svojim telom ozbiljno povrediti pa čak i usmrtiti ostale putnike u automobilu, čak iako su oni ispravno vezani.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X