Sigurna Beba

Cipele za prohodavanje – Barefoot imitira bosonogo hodanje

cipele za prohodavanje barefoot

Cipele za prohodavanje, patofne, patike, sandale… Svako bi da se slodobno kreće, da ga obuća ne sputava i ne žulja. Za svoju decu roditelji priželjkuju ne samo vrhunsku udobnost obuće, nego i da budu preporučene od strane ortopeda, zbog zdravog razvoja stopala. E, pa tu je – BAREFOOT!

Najbolja obuća za pravilan razvoj dečjeg stopala su “bose noge”, tvrde stručnjaci. Bez obzira da li su to patofne, sandalice za devojčice, platnene cipelice, „šunjalice“ čizme, cipele za prohodavanje ili patike. Savetuju da treba podsticati dete da što češće hoda bosonogo po prirodnim podlogama (trava, šljunak, zemlja…). I za mališana koji uči da hoda preporučljivo je da što više bude boso i igra se tako. To nije moguće u većem delu godine u našem podneblju, pa deci možemo kupiti prvu obuću i pre nego što potpuno prohodaju. Za barefoot obuću upravo se kaže da imitira bosonogo hodanje. 

Razni modeli „bosonoge obuće“ pružaju vrhunsku udobnost i slobodu kretanja. Ultra lagane, malo šireg kalupa, ove cipelice pružaju stopalu “slobodu kretanja” i ne ograničavaju pokret, odnosno dete ima utisak kao da se kreće boso. Barefoot obuća ima đon od prirodnog kaučuka koji je najbolji ublaživač udaraca. Cipele se odlikuju velikom fleksibilnošću i izuzetnom mekoćom. Kvalitetni modeli su obično napravljeni od vodoodbojne i eco-friendly prirodne kože. A, antibakterijska kožna chrome free tabanica može da se vadi. Inače, ovo nije samo obuća za najmlađe, pristalice barefoota mogu se naći kod bilo kog pola, različitih generacija, rado je nose brojni sportisti.

Barefoot – za idealan hod

DDStep-2024-dečije-cipele-barefoot

Barefoot cipele donose savršeni (nulti) pad hodanja dok štite stopalo od spoljašnjih uticaja. Izgled im je prepoznatljiv, imaju oblik stopala. Prednji deo je širok i daje prstima slobodu kretanja, nisu pod nikakvim pritiskom. Zahvaljujući tome, nožni prsti mogu da se šire i skupljaju na prirodan način tokom hodanja, pa samim tim daju telu veću podršku i pomažu pri odskoku. 

Đon je tanak i fleksibilan, pruža idealan kontakt sa podlogom. Na taj način se i nervni sistem stimuliše kroz stopalo. Nulta razlika između pete i prsta (zero-drop) prilagođava držanje tela, menja stereotip iskoračenja kroz petu u koraku kroz prednji deo stopala, podešava težište. Zglobovi su izloženi manjem stresu i nema toliko tendencije da se osoba naginje napred i bude pogrbljena. Ova obuća je veoma udobna, čini se kao da i nije na nogama. Stopala u barefoot obući nisu neprirodno poduprta, tako da im je dozvoljeno da se kreću i rade prirodno, na isti način kao i bez obuće.

Barefoot – Prve cipele za decu

Prilikom odabira cipela za decu, roditelji moraju da budu posebno oprezni jer najmlađi nisu u stanju da procene da li su im cipele preuske ili previše labave, imaju li dovoljno mesta za prste… Istraživanja pokazuju alarmantan broj – dve trećine dece nosi pogrešnu veličinu cipela i polovina njih pati od nekog deformiteta kao posledice. Zbog toga je važno da znate mere stopala vašeg deteta kako biste mogli pravilno da im izaberete obuću. Pre nego što kupite barefoot cipele, prvo izmerite obe noge mališana.

Kako izmeriti dečije stopalo?

Stavite komad papira na ravno tlo, pa na njega postavite stopalo. Za vreme merenja dete treba da stoji, a ne da sedi, jer će svojom težinom na stopalo učiniti ga dužim. Olovkom na papiru označite mesto gde je peta, kao i najdalju tačku od nje, pa tu liniju koja povezuje ove dve tačke izmerite lenjirom. Tako ćete znati koja je dužina stopala i koji broj obuće će odgovarati vašem detetu. Postupak ponoviti i za drugu nogu, tj stopalo, a obićno razlika može biti +/- 0,5 cm.

Obratite pažnju i na takozvani – dodatni prostor. To je prazan prostor između najdužeg prsta i kraja same cipele (prednja tačka cipele). Ovo je veoma važan broj prilikom kupovine barefoot cipela, posebno za decu. Uzmite veličinu stopala (srednji broj koji ste dobili prilikom merenja oba stopala), a zatim dodajte 10 do 12 mm (idealni “dodatni prostor”). Ukupan broj je konačni broj koji tražite. “Dodatni prostor” može biti do 18 mm, ali cipela i dalje mora savršeno da stoji oko gležnja. Stopala treba da imaju dovoljno prostora ne samo napred, već i sa strane. Širina cipele mora biti najmanje identična širini stopala. U idealnom slučaju, širina cipele je 0,2–0,5 cm šira od  stopala.

Znači, kada birate „bosonogu obuću“, treba koristiti veličinu stopala (ne veličinu cipele) plus “dodatni prostor“. Uvek proverite unutrašnju dužinu cipele – ne samo broj – jer može da varira u zavisnosti od proizvođača ili različitih tipova cipela. 

Barefoot – najbolje cipele za prohodavanje

Struktura stopala sastoji se od 26 kostiju, više od 30 zglobova i velikog broja mišića, tetiva i ligamenata. Većina dece se rađa sa savršeno zdravim stopalima. Problem nije toliko u rešavanju problema koliko u tome da ga ne kreirate za početak. Cipele koje stavimo na ta stopala će ili dozvoliti da se razvoj nastavi kako treba ili će primorati stopala da odgovaraju cipelama. Sve dok nema bolova ili mišićno-skeletnih problema, dečija stopala mogu i treba da se razvijaju bez smetnji. Barefoot cipele omogućavaju da se to desi oponašajući efekat bose noge: pruža zaštitu, ali ne menja prirodno kretanje stopala. Da bi to učinili, cipele moraju biti tanke, fleksibilne, u obliku stopala i potpuno ravne (nulti pad).

Tanke cipele za decu

Najbolje cipele za decu su dovoljno tanke da hiljade nervnih završetaka i dalje mogu da osete tlo i stimulišu tačke pritiska na stopalu. To pomaže mišićima da se prirodno pomeraju i jačaju. Kod dece, ovo je ključni proces za razvoj ravnoteže i propriocepcije (osećaj samokretanja i položaja tela, ponekad se opisuje kao „šesto čulo“), dve veštine koje nas štite od povreda tokom celog života. Veza sa zemljom je vitalni deo našeg kretanja.

Fleksibilne cipele

Stopala su fleksibilna, pa bi i cipele takođe trebalo da budu. Čvrsta obuća efikasno vezuju zamršene mišiće stopala, koji će se potrošiti ako se ne koriste. Cipele koje se kreću sa stopalom omogućavaju tim mišićima da ostanu jaki i gipki, otvarajući put stabilnosti tokom celog života.

Dečije cipele u obliku stopala

Beba ulazi u ovaj svet sa lepim stopalima i prstima u obliku lepeze. Odabirom cipela koje prate prirodne obline stopala, očuvaće se njihov oblik. Ali što je još važnije, čuvaće njihovu funkciju. Široki, stabilni nožni prsti koji se slobodno kreću rade sa kukovima, kolenima i gležnjevima kako bi se osoba dobro kretala. Tela male dece su posebno savitljiva i lako se mogu promeniti njihovom obućom, što može dovesti do čukljeva ili drugih deformiteta prstiju kasnije u životu. Barefoot obuća ima asimetričan i širok prednji deo cipele, koji prati prirodni oblik stopala. Proširen prednji deo cipele omogućava da prsti imaju dovoljno prostora da se prošire pri hodu, što je krucijalno za stabilan hod deteta.

ddstep barefoot najbolja dečija obuća

Ravan đon – cipele bez podizanja pete

Prsti moraju biti položeni ravno na pod, zbog balansa i stabilnosti tela. Potpuno ravan đon znači da je cipela bez podizanja pete, pa drži centar gravitacije preko peta, gde smo najstabilniji. Obuća sa potpeticom (čak i onom malom kao na patikama) gura dete napred, ugrožavajući njegovu sposobnost da se suprodstavi neravnom terenu. Svaka razlika u visini đona forsira telo da potraži novu neutralnu poziciju, da ga drži u poziciji balansa. Takođe povišen đon utiče na kraćenje vezivnih tkiva (npr. Ahilova tetiva). Na duži period ovo može imati loše posledice na strukturu kompletnog tela. Učenje da se krećete od stabilnog jezgra (jastučića) postavlja osnovu za dobro poravnanje celog tela.

Cipele dobro fiksirane na stopala

Obuća treba i da je dobro fiksirana na stopalo. To znači da noga ne sme da skače u cipeli niti da ispada iz noge dok se hoda. Deca ne smeju „hvatati“ obuću sa prstima zato što imaju osećaj da će ista da im ispadne sa stopala, već mora biti udobno fiksirana na nogu.

Kako noga raste, menjajte dečije cipele

Dečija noga ubrzano raste, pa treba voditi računa o tome da uvek kupujete cipele koje su malo veće, tako da prstići imaju dovoljno mesta. U cipelici deteta do 2 godine trebalo bi da bude barem jedan centimetar prostora za rast noge. Na svaka dva meseca treba proveriti odgovara li cipela detetu i treba li kupiti novu.

Kod dece između 2 i 6 godina cipela može biti oko 1,4 cm veća od stopala, a veličinu treba proveravati svakih 4-6 meseci. Nakon toga rast dečjeg stopala malo se usporava (na prosečnih 8 mm godišnje), sve do puberteta, kad počinje ubrzano da raste.

Inovativni pristup položaju deteta: Upoznajte Pixel PRO modularni umetak

barefoot najbolja dečija obuća

D.D.Step obuća za decu

Sigurna beba u svojoj ponudi od aprila 2024. ima dečiju obuću brenda D.D.Step. To je marka visokokvalitetne dečije obuće koju je kreirala treća generacija obućarske porodice, počevši od muških cipela, preko ženskih do dečijih i cipela za prohodavanje. Kako nekada, tako i danas, sve njihove cipele počinju ručno rađenim drvenim kalupom, a uz pomoć savremene tehnike šivenja osiguravaju savršen hod budućim vlasnicima. 

– Svaki korak deteta je naša odgovornost. Svaki razvoj, svaka cipela koju danas proizvedemo određuje kakav će svet biti i kako će deca u njemu odrastati. Sa našim kultnim dizajnom 3D STITCH (3D šivenje), koristimo 70% manje lepka tokom proizvodnje, koji takođe štiti naše zdravlje bez ugrožavanja udobnosti i kvaliteta. Na osnovu takvih principa kreirali smo brend D.D.Step. Svake sezone razvijamo nove modele prema najnovijim modnim trendovima! – poručuju iz firme D.D.Step, koja je od male radionice koja zapošljava nekoliko radnika izrasla u jedan od vodećih mađarskih brendova dečije obuće. Dodaju i ovo:

– Prosečna osoba napravi osam do deset hiljada koraka dnevno, a dete još više. Verujemo da smo odgovorni za preduzete korake, ali u isto vreme možemo da budemo ponosni na svakog od njih koji je prošetao u D.D.Step cipelama. Jer, naši su proizvodi nastali kao rezultat pažljive ručne izrade u okruženju gde ne koristimo štetne supstance i jedinjenja, kao što je hrom. Brigom o životnoj sredini čuvamo budućnost i zdravlje naše dece.

Spoj inovacije i pedantne izrade je sastavni deo uspeha firme D.D.Step i ostaje kamen temeljac njihovog rada. 

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X