Sigurna Beba

Koje mesto u automobilu je najbezbednije?

najbezbednije mesto u automobilu

Gotovo svaki roditelj kada ima dete u automobilu vozi sporije i opreznije nego inače. Naravno, vozač mora da poštuje zakon i odgovorno se ponaša kako bi zaštitio mlađanog putnika od potencijalne opasnosti. Važno je odabrati adekvatno auto sedište koje u potpunosti odgovara uzrastu mališana. I mora ga bezbedno i pravilno instalirati u vozilo. Ali, koje je mesto u automobilu najbezbednije?

Često smo skloni da kažemo da u prošlosti nije bilo toliko automobila na putevima, pa su se i nezgode ređe dešavale. Policijska statistika jasno ukazuje da su za decu nesreće u drumskom saobraćaju najčešće fatalne, pre svega zbog činjenice da se prevoze na nepravilan način. Danas sve češće razmišljamo o tome kako da zaštitimo mlađane putnike u vozilima i koje je mesto, odnosno sedište, kako za njih tako i za sve ostale u autu najbezbednije. Treba biti dobro obavešten o ovoj temi, kako bi celu porodicu mudro smestili u automobil.

Kako istraživanje ocenjuje bezbednost određenih sedišta u automobilu?

The Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), ili u prevodu Zavod za osiguranje bezbednosti na putevima, je institucija koja je 2019. godine sprovela studiju o tome šta uzrokuje veće povrede ili smrt putnika na zadnjim sedištima. Rezultati su bili iznenađujući, jer smo do tada smatrali da je zadnje sedište najbezbednije u automobilu. Na kraju krajeva, većina teških saobraćajnih nesreća uključuje prednji deo auta, ponekad i bočne strane.

Međutim, na procenu bezbednosti prvenstveno je uticao tehnološki napredak.Na zadnjem sedištu, malo se toga promenilo u pogledu bezbednosti u poslednjih desetak godina. Nasuprot tome, situacija sa mestom suvozača je drastično korigovana. Broj sigurnosnih sistema, vazdušnih jastuka i svih drugih pojačanja kojima su automobili opremljeni govore da je najbezbednije mesto za odraslog putnika prednje sedište, pored vozača. 

Šta znači pravilno korišćenje auto sedišta?

Ugroženost putnika na različitim mestima u automobilu tokom sudara

Dugo smo smatrali da je sedište iza vozača ono koje je najbezbednije mesto u automobilu. Najčešće se to zasnivalo na uverenju da će vozač instinktivno upravljati mogućim sudarom na način da smanji rizik za sebe.

Ipak, ova teza ima nedostataka. Pre svega, neke saobraćajne nezgode se dešavaju tako brzo da vozač nema vremena da reaguje. Upravo zato je teško govoriti o njegovom svesnom i namernom delovanju. Pored toga, zadnje sedište je mesto gde, nažalost, većina izbegava da se veže sigurnosnim pojasem. Ovo je velika greška. Trenutak kada glava udari u prednje sedište može da dovede do tragedije, a biće još gore ako putnik pozadi pretrpi ogroman udar i bude izbačen kroz šoferšajbnu. Velika je verovatnoća da će ugroziti vozača i suvozača na prednjim sedištima. 

Dakle, ako nema potrebe da odrasla osoba sedi pozadi, treba da izabere sedište pored vozača. U slučaju kritične situacije, ona će biti zaštićena savremenom tehnologijom i bezbednosnim karakteristikama koje obezbeđuje proizvođač automobila.

Saveti za održavanje dečijeg auto sedišta

Gde je u automobilu najbezbednije za decu?

Istraživanje IIHS-a može izazvati zabrinutost mnogih roditelja, posebno ako svoju decu prevoze na zadnjem sedištu koje, kako se ispostavilo, nije nimalo bezbednije. Na sreću, ne morate da čupate kosu – mlađani putnici bi trebalo da sede tačno pozadi jer tamo imaju svoja namenska sigurnosna sedišta. Njihova uloga je da efikasno zamene one bezbednosne sisteme koje odrasli imaju napred.

Dečije auto sedište će zaštititi glavu vašeg mališana od udara u bočni prozor, a pojasevi će sprečiti da se sićušno telo pomeri iz sedišta. Pored toga,  kada su u pitanju sedišta okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila i čeoni sudari, njihova kičma je takođe sigurna! Tako možete bez brige da prevozite svoju decu u vozilima na zadnjem sedištu. Sve dok koristite odgovarajuća dečija sedišta, najbezbednije mesto za njih je na zadnjem sedištu.

Plus test – garancija za bezbednu vožnju

Koje sedište u automobilu se smatralo najbezbednijim?

Studija je takođe uzela u obzir udaljenost od mogućeg oštećenja automobila tokom saobraćajne nesreće. I ovde se nesumnjivo ispostavlja da je najčešće najmanje oštećen deo unutrašnjosti automobila mesto tačno u sredini, odnosno srednje sedište pozadi. Dakle, ako u vašem automobilu postoji ISOFIX sistem ili standardni sigurnosni pojasevi, možete bezbrižno staviti dete u njegovo sedište.

Drugi najbolji izbor je sedište iza suvozača. Ako morate da se neočekivano zaustavite na putu, priđite detetu sa bezbedne strane, a ne sa prometnog puta. Ako odrasla osoba odluči da putuje pozadi na sredini, izuzetno je važno da pravilno veže sigurnosni pojas. To će uticati na njenu sopstvenu, ali i bezbednost ostalih putnika u vozilu.

Pravilna montaža auto sedišta: Šta su to ISOFIX, Top Tether, potporna noga?

Iako je najbezbednije mesto u automobilu na sredini zadnjeg sedišta, možete uticati na bezbednost putovanja za celu porodicu ako svi pristupe ovoj temi odgovorno. Uvek koristite sigurnosne pojaseve i prevozite mlađane putnike u dobrim i odgovarajućim auto sedištima njihovom uzrastu. Ponekad je dovoljna i sekunda nepažnje da se nešto loše desi. Ako svi voze u skladu sa bezbednosnim pravilima, opasne posledice saobraćajnih nezgoda mogu se svesti na minimum.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X