Sigurna Beba

Predrasude o vožnji dece u suprotnom smeru

predrasude o decijim auto sedistima

Primarni razlog da izaberete dečije sedište za automobil okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila je jasan: to je najbezbedniji vid putovanja. Međutim, društveni pritisak može da nas natera da mislimo da je sigurnost na štetu udobnosti vaše dece.

Zablude poput „ovako nije udobno mom detetu“; „mom detetu će biti muka vozeći se unazad“; ili „moje dete ne može da vidi ništa“ – samo su neki od primera. Objasnićemo zašto ne treba da brinete o ovim predrasudama ili kako ih neki često nazivaju – mitovima. A, i da što duže obezbedite detetu da sedi suprotno od smera kretanja vozila. 

1. Mom detetu nije udobno vozeći se u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru

U Švedskoj, deca obično udobno putuju u sedištu okrenutom u suprotnom smeru do 6 godina starosti. Da li je ovaj smer najbezbedniji?

Ako postavite Vaše dete u odgovarajuće auto sedište za njegov uzrast, težinu i visinu, onda će ono imati dovoljno mesta za noge. Imajte na umu da će, kako dete raste, biti potrebno manje naslona i početnog prostora između ivice sedišta i naslona sedišta u automobilu, pa će se povećati dodatni prostor za noge. Ako i dalje sumnjate, naša Axkid dečija auto sedišta će Vam dopustiti da povećate prostor za noge prilagođavanjem ugradnje auto sedišta, i to ćete postići ponovnim postavljanjem sedišta.

Avionaut Pixel Pro Roze

„Šta ako deca ne mogu da putuju opruženih nogu? Nije li to loše za njih?“

Zapravo, u sedištu okrenutom u suprotnom smeru, deca će imati dovoljno prostora da potpuno opruže noge do uzrasta od 2-3 godine. Mada, oni će ih češto radije savijati, kako bi udobnije putovali, a i lako će moći da promene njihov položaj.

Ako pogledate bilo koje malo dete, videćete da imaju prirodnu tendenciju da rade upravo to. I kada se igraju, sede u kolicima ili putuju, deca teže da savijaju noge, prekrste ih, naslone na sedište ili da ih vuku u stranu umesto da ih puste da vise dugo.

2. Moje dete će imati mučninu od vožnje u sedištu okrenutom unazad

Mučnina je prirodna reakcija neprirodni nadražaj (Dželte Bos, stručnjak za TNO za percepciju i kognitivne sisteme, 2017).

Kada putujemo automobilom, naš mozak mora da integriše kontradiktorne informacije koje prima iz naših očiju. Kažu nam da se brzo krećemo ali i naš vestibularni sistem (mali organ koji se nalazi u našem unutrašnjem uhu odgovoran za ravnotežu) i naš proprioceptivni sistem (neki prijemnici senzorno smešteni u mišićima koji nam govore gde je naše telo u prostoru) govore da i dalje mirujemo. Kada naš mozak ne uspe da integriše ove informacije pravilno, javlja se mučnina u toku vožnje. Međutim, to se dešava bez obzira na smer kretanja, pogotovo ako imamo genetske predispozicije za vrtoglavice i mučnine. 

Axkid Minikid 3

S druge strane, odrasli mogu osećati vrtoglavicu ako se voze u suprotnom smeru od kretanja vozila, jer je naš mozak „programiran“ da razume da je normalan osećaj pomeranja unapred. Isto se može desiti i na pokvarenim pokretnim stepenicama, koje se ne kreću na način na koji smo mi navikli.

Uzimajući u obzir da vestibularni sistem dece nije još potpuno razvijen i nije imao vremena da registruje bilo koji obrazac kao normalan, vožnja u suprotnom smeru je „u redu“, kao i u regularnom smeru. A, posebno ako su se tako vozili od rođenja. 

Axkid decije sediste

3. Moje dete ne može da gleda kroz prozor u sedištu koje je okrenuto u suprotnom smeru

Neki roditelji misle da njihova deca ako se voze u sedištu koje je postavljeno u suprotnom smeru od kretanja automobila neće videti šta se dešava napolju, pa će im postati dosadno tokom vožnje.

E, to nije tačno. Jer, deca koja putuju u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru, imaju veće vidno polje. Kada se voze okrenuti u pravcu kretanja automobila, smešteni su tačno ispred naslona prednjeg sedišta. I to im ograničava vidljivost. Ako dete želi da gleda svoje saputnike ili da osmotri kroz prozor, moraće da okrene vrat u nezgodan položaj. 

Swandoo Curie Siva

Kad se deca voze okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila, oni mogu da gledaju kroz prozor sa manjim okretom vrata, što je mnogo udobnije. Korišćenje ogledala u zadnjem delu automobila će takođe omogućiti da dete udobno vidi i komunicira sa osobom koja sedi napred. Osim toga, kako dizajn sedišta okrenutih u suprotnom smeru omogućava deci da sede duže u vozilu u poređenju sa sedištem okrenutim prema napred, i imaju veoma široko vidno polje kroz zadnje staklo. 

Оставите одговор

Your email address will not be published.