Sigurna Beba

Predrasude o vožnji dece u suprotnom smeru

predrasude o decijim auto sedistima

Primarni razlog da izaberete dečije sedište za automobil okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila je jasan: to je najbezbedniji vid putovanja. Međutim, društveni pritisak može da nas natera da mislimo da je sigurnost na štetu udobnosti vaše dece. Predrasude su brojne...

Zablude poput „ovako nije udobno mom detetu“; „mom detetu će biti muka vozeći se unazad“; ili „moje dete ne može da vidi ništa“ – samo su neki od primera. Objasnićemo zašto ne treba da brinete o ovim, kako ih često nazivaju – mitovima. A, i da što duže obezbedite detetu da sedi suprotno od smera kretanja vozila. 

1. Mom detetu nije udobno vozeći se u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru

U Švedskoj, deca obično udobno putuju u sedištu okrenutom „unazad“ do 6 godina starosti. Da li je ovaj smer najbezbedniji?

Ako postavite dete u odgovarajuće auto sedište za njegov uzrast, težinu i visinu, onda će ono imati dovoljno mesta za noge. Imajte na umu da će, kako mališan raste, biti potrebno manje naslona i početnog prostora između ivice sedišta i naslona sedišta u automobilu, pa će se povećati dodatni prostor za noge. Ako i dalje sumnjate, u našem asortimanu su dečija sedišta koja će vam dopustiti da povećate prostor za noge. I to, prilagođavanjem ugradnje auto sedišta, što ćete postići ponovnim postavljanjem sedišta.

Iznajmljivanje sedišta

„Šta ako deca ne mogu da putuju opruženih nogu? Nije li to loše za njih?“

Zapravo, u sedištu „unazad“ deca će imati dovoljno prostora da potpuno opruže noge do uzrasta od 2-3 godine. Mada, oni će ih češto radije savijati, kako bi udobnije putovali. Takođe, lako će moći da promene njihov položaj. Ako pogledate bilo koje malo dete, videćete da imaju prirodnu tendenciju da rade upravo to. I kada se igraju, sede u kolicima ili putuju – teže da savijaju noge; prekrste ih; naslone na sedište; ili da ih vuku u stranu umesto da ih puste da vise dugo.

2. Moje dete će imati mučninu od vožnje u sedištu okrenutom „unazad“

Mučnina je prirodna reakcija neprirodni nadražaj (Jelte Bos; stručnjak za TNO za percepciju i kognitivne sisteme, 2017).

Kada putujemo autom, naš mozak mora da integriše kontradiktorne informacije koje prima iz naših očiju. Kažu nam da se brzo krećemo ali i naš vestibularni sistem (mali organ koji se nalazi u našem unutrašnjem uhu odgovoran za ravnotežu) i naš proprioceptivni sistem (neki prijemnici senzorno smešteni u mišićima koji nam govore gde je naše telo u prostoru) govore da i dalje mirujemo. Kada naš mozak ne uspe da integriše ove informacije pravilno, javlja se mučnina u toku vožnje. Međutim, to se dešava bez obzira na smer kretanja. Pogotovo ako imamo genetske predispozicije za vrtoglavice i mučnine. 

Axkid Minikid 4

S druge strane, odrasli mogu osećati vrtoglavicu ako se voze u suprotnom smeru od kretanja vozila. Jer, naš mozak je „programiran“ da razume da je normalan osećaj pomeranja unapred. Isto se može desiti i na pokvarenim pokretnim stepenicama, koja se ne kreću na način na koji smo mi navikli.

Uzimajući u obzir da vestibularni sistem dece nije još potpuno razvijen i nije imao vremena da registruje bilo koji obrazac kao normalan, vožnja u suprotnom smeru je „u redu“, kao i u regularnom smeru. A, posebno ako su se tako vozili od rođenja. 

Axkid decije sediste

3. Moje dete ne može da gleda kroz prozor u sedištu koje je okrenuto „unazad“

Neki roditelji misle da deca ako se voze u sedištu „unazad“ neće videti šta se dešava napolju, pa će im postati dosadno.

E, to nije tačno. Jer, deca koja putuju u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru, imaju veće vidno polje. Kada se voze okrenuti u pravcu kretanja auta, smešteni su tačno ispred naslona prednjeg sedišta. I to im ograničava vidljivost. Ako dete želi da gleda svoje saputnike ili da osmotri kroz prozor, moraće da okrene vrat u nezgodan položaj. 

Koje mesto u automobilu je najbezbednije?

Kada se deca voze okrenuta „unazad“, ona mogu da gledaju kroz prozor sa manjim okretom vrata, što je mnogo udobnije. Korišćenje ogledala u zadnjem delu automobila će takođe omogućiti da dete udobno vidi i komunicira sa osobom koja sedi napred. Osim toga, dizajn sedišta okrenutih „unazad“ omogućava malim putnicima da sede duže u vozilu u poređenju sa sedištem okrenutim prema napred, i imaju veoma široko vidno polje kroz zadnje staklo. 

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X