Sigurna Beba

Saveti za duga putovanja automobilom sa malom decom

Duga putovanja sa vasom decom - Swandoo

Ura - stiglo je leto! Duži dani, obilje sunčevih zraka, idealno da nam koža preplane… Neko će osveženje od visokih temperatura potražiti na bazenu, neko na moru, jezeru, možda i planini… Pa, vreme je da se krene na odmor. Međutim, pojedini roditelji prevrću očima i mršte se pri samoj pomisli na putovanje sa decom autom do odredišta i šta ih sve čeka tokom duge vožnje. Daćemo vam nekoliko saveta kako da vašim mališanima i vama bude prijatno i ugodno, da se cela porodica oseća opušteno. I da dugo putovanje sa decom zapravo bude lepa avantura koju ćete rado pamtiti. Osvrnuli smo se na sopstvena iskustva i sastavili listu saveta i taktika za koje se nadamo da će vam biti korisni.

Dobra priprema je pola posla! Da biste porodično uživali dok putujete, svi treba da su zadovoljni. Posebno deca. Jer, kad su mlađani putnici mirni, nasmejani, veseli, i ostali će biti srećni. Mališanima treba usmeriti pažnju tokom vožnje, zato je planiranje unapred važno – budite spremni da im ne bude dosadno tokom puta. Neka putovanje sa decom bude zabavno.

Strateški spakujte da automobil nije pretrpan, jer će se deca osećati neprijatno i klaustrofobično ako nemaju dovoljno prostora. Uverite se da je sve što vam treba pri ruci. Grickalice, voda, lekovi protiv bolesti i promena odeće su obavezni.

1. Proverite i podesite dečija auto sedište pre nego što krenete na put

Ugodno putovanje automobilom počinje pre nego što se ključevi za paljenje okrenu. Svima vožnja treba da bude udobna, komforna i prijatna, ali pre svega bezbedna. Svaki savesni vozač pred put proveriće stanje svog vozila, zameniti šta treba, naštelovati, dopuniti… Kao roditelj, obavezno ćete pogledati dečija auto sedišta, da li su postavljena ispravno, jesu li svi delovi na svom mestu… Bez obzira što možda svakodnevno prevozite decu u vrtić, kod bake, redovno idete na izlete ili u velike nabavke, pred dugo putovanje proverite još jednom dečije sedište da li je sve kako treba. Njegova ispravna montaža je jednako važna kao i da je sedište prilagođeno visini i težini mlađanog putnika.

Loše postavljeno sedište ne samo da može ugroziti vaše čedo, već će lako uticati i na udobnost mališana tokom putovanja. Preporučujemo da proverite da li je dečije sedište pravilno postavljeno čak i pre nego što krenete.

Za više mira, evo nekih od bezbednosnih indikatora na koje treba da obratite pažnju:

Naslon za glavu dečijeg sedišta uvek treba da bude oko dva prsta širine iznad detetovog ramena. Na primer, kada koristite Swandoo Marie 360° rotirajuće i-Size sedište, indikator nivoa očiju vam pomaže da lako podesite naslon za glavu na preporučenu visinu. To je jednostavan vizuelni vodič koji detetu može ponuditi veću sigurnost i bolju udobnost.

Ako postavljate auto sedište sa ISOFIX konektorima ili ISOFIX bazom, pazite na zelene indikatore. Recimo, Swandoo Albert i-Size sedište za bebe ima sistem sa tri zelene tačke koji će ukazati na bezbedno postavljanje baze i sedišta. Prepoznaćete ih na ISOFIX konektorima, na potpornoj nozi i na i-Size bazi.

Uverite se da su pojasevi uvek zategnuti i da ne klize niz ramena deteta. Naravno, važno je da malom putniku date dovoljno prostora za disanje, posebno zato što će se u ovom položaju odmarati tokom celog putovanja. Da biste bili sigurni da je pojas pravilno podešen, imamo jednostavan trik za vas – “test štipanja”. Samo pratite uputstva u kratkom videu OVDE

Bez obzira koje auto sedište koristite, uvek pogledajte uputstvo za njega za detaljnije informacije o tome kako da pravilno instalirate sedište.

Koje mesto u automobilu je najbezbednije?

2. Neka vašoj deci bude toplo i udobno u kolima

Možda imate dugu listu odeće mališana i drugih važnih potrepština koje trebate da ponesete na put, ali da li ste razmišljali o osnovnim stvarima za vožnju automobilom? Evo liste za pakovanje osnovnih stvari kako bi vaša vožnja bila prijatnija:

Saveti za duga putovanja automobilom sa malom decom– Dovoljno pelena i maramica za put

– Dodatni set odeće i donjeg veša

– Flasteri i komplet za hitne slučajeve (ovo bi trebalo da bude u vašem automobilu inače)

– Dezinfekciono sredstvo

– Dve-tri male igračke

– Dovoljno grickalica za celu porodicu

– Toplo ćebe

Čekaj malo, da li smo rekli „ćebe“? Na 30°C i više? Da, posebno poslednja stavka na listi je super važna, ali se često zaboravlja. Dok je napolju možda vruće i sunčano, temperatura u automobilu može brzo da postane prilično niska sa uključenom klimom. Da biste izbegli da vaši mališani stignu sa šmrkavim nosom, preporučujemo vam da uvek imate ćebence u automobilu. Osim toga, ono takođe dobro dođe kada se zaustavite na spontanom pikniku. Iz bezbednosnih razloga, savetujemo vam da stavite ćebe na pojas, pokrivajući svoju decu tek NAKON što su pravilno pričvršćena u auto sedište ili nosiljku za bebe.

Isto važi i za zimska putovanja. Da bi se osigurala najveća bezbednost, deca ne bi trebalo da budu obučena u previše debelih slojeva odeće. Ako mlađani putnik nosi jaknu ili kaput, rizikujete da kaiševi nisu pravilno zategnuti za telo deteta, što dovodi do opasnog otpuštanja pojasa. Iz tog razloga savetujemo vam da skinete glomaznu odeću i pokrijete svoje mališane ćebetom nakon što ih pričvrstite u sedište kako bi bili utopljeni i bezbedni.

Zašto dete u auto sedištu treba da bude bez jakne

3. Pripremite listu telefonskih brojeva u slučaju nužde

Još jedan savet koji bismo želeli da podelimo je navođenje svih važnih brojeva telefona rođaka, važnih institucija ili čak prodavca i proizvođača dečijeg auto sedišta, posebno kada putujete u inostranstvo. Nadamo se da nikada nećete morati da koristite nijedan od ovih brojeva, ali – za svaki slučaj. Ova lista za hitne slučajeve bi mogla da vam uštedeti mnogo vremena – i živaca.

Jednako važno, u slučaju da putujete u inostranstvo, jeste da se upoznate sa različitim propisima o auto sedištima na vašoj destinaciji. Zakoni se neznatno razlikuju od zemlje do zemlje, ali treba biti informisan. Dobra polazna tačka o ovoj temi je naš blog OVDE.

Saveti za duga putovanja automobilom sa malom decom4. Opustite se i pravite kratke pauze

Ovo može zvučati očigledno, ali jedno bezbednosno pitanje koje se često zanemaruje na dugim putovanjima jesu redovne pauze. Iako svi jedva čekate da stigne na odredište – ne žurite! Duge vožnje automobilom mogu lako postati iscrpljujuće – ne samo za vozača, već i za decu. Da ne pominjemo rizik da vozač zaspi – povećava se nakon dugotrajne vožnje. Pravite redovne pauze, odmarajte, zaustavljajte se na mestima gde možete da aktivno predahnete, na primer gde postoje neka igrališta za decu ili gde možete svi zajedno da užinate i pričate o putovanju.

Budite opušteni i nemojte se nervirati ako mališani svako malo zapitkuju: “Kada ćemo stići? Još koliko treba da putujemo?” Možete malo da “zaobiđete” iskren odgovor, jer deca imaju malo osećaja za vreme, te je bolje da misle da je to kratko putovanje. Jedan od načina da “razbijete” vožnju su redovna zaustavljanja, a sve možete prikazati kao više manjih putovanja. Brojni stručnjaci upravo savetuju da se redovno zaustavljate kako bi deca sagorela energiju trčanjem okolo.

Naš savet: napravite pauzu na svaka dva sata da protegnete noge, a ostalim saputnicima dajte odmor od sedenja u automobilu. Kada stignete na odredište, takođe preporučujemo da nakratko izvadite bebu iz nosiljke pre nego što povežete nosač na kolica.

Deca vole da spavaju: Auto je dobra prilika i za sasvim udobno dremanja i spavanje dece tokom vožnje. Planiranje putovanja sa mališanima je odličan način da na odredište stignete raspoloženi i odmorni. Omogućite deci da tokom putovanja mogu da odspavaju jer će biti srećnija, zadovoljnija i neće vas mučiti sa plačom ili raznim drugim nezadovljstvima. 

Saveti za duga putovanja automobilom sa malom decom5. Zabava je važna

Svima će biti prijatnije uz neku igru, zabaviće se i putovanje će proći brže i opuštenije. Kada predugo sede u autu, deca mogu brzo da postanu frustrirana. Zato – imajte spremne predloge da ih razonodite, u zavisnosnosti od uzrasta mališana i njihovog interesovanja. Audio knjige, “Na slovo na slovo”, paketić iznenađenja, pevanje… više o igrama i aktivnostima tokom putovanja pročitajte OVDE.

6. Neka vaša deca budu zadovoljna, zaokupljena i motivisana

Grickalice su često spas tokom putovanja. Grisine, krekeri, keks, voće, kačkavalj… čak i kriška hleba zaokupiće pažnju mališana. Budite i ekološki odgovorni, odnosno edukujte i decu da se smeće mora ostavljati na način i mesta koja su predviđena za to. Mlađani putnici biće motivisani i zadovoljni tokom dugog putovanja.

Mališani su radoznali, vole da istražuju i neka putovanje bude deo niihvog upoznavanja sveta u kome živimo. 

U početku vam se može činiti da planirate mnogo, ali nemojte se obeshrabriti – ako se držite ovih saveta, duga vožnja sa decom proći će za tili čas. Nekada putovanje može biti lepo i nezaboravno kao i sam odmor. Iskoristite vožnju automobilom u porodičnom okruženju za jačanje porodičnih veza, poverenja i ljubavi. Na kraju krajeva, putovanja autom stvaraju sjajne porodične uspomene!

Srećan put i uživajte!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X