Sigurna Beba

Tanja, mama Jakova iz Beograda: Roditelji, pažljivo birajte dečije auto sedište

mama-tanja-roditelji-pažljivo-birajte-dečija-auto-sedišta

Tanja iz Beograda je mama jednog preslatkog Jakova. Pre nego što je kupila dečije auto sedište, dobro se informisala i dugo “vagala” koje najviše odgovara njenoj porodici. Želela je za svog mališana udobno i prijatno sedište, ali pre svega bezbedno. Svoje iskustvo poželela je da podeli sa drugim roditeljima i napisala nam je pismo, koje objavljujemo.

Nakon ekstremno neudobnih osam meseci u Graco „jajetu“ (3u1, sa dečijim kolicima) krenula sam u potragu za pravim i trajnim sedištem za svoju bebu. Bilo mi je važno da može lepo da drema, i da mu putovanje u kolima predstavlja zadovoljstvo, a ne mučenje. Srećom, naišla sam na Sigurnu bebu, gde je tada bio najavljen popust na auto-sedišta. Pikirala sam Axkid, jer su im recenzije zaista fantastične, najsigurnija sedišta, prošla rigorozne švedske testove… Tako je i pre svakog mog testiranja i probe, već pala odluka – uzećemo Axkid Rekid. Pouzdano dečije sedište, bezbedno, a i popust je bio zaista odličan.

Zašto je „jaje“ najbezbednije za prevoz bebe?

Tamara iz Sigurne bebe ga je ugradila u moj mali Polo u kome napred nije bilo baš mesta za udobnu vožnju, ali nije me bilo briga – beba je najvažnija. Vremenom je bebac prerastao skroz “jaje”, pa nam je bilo potrebno dečije sedište i za veliki, porodični auto. Otišli smo ponovo u Sigurnu bebu gde sam se “zalepila” za Swandoo Marie sedište. Pored savršenog dizajna, imalo je još gomilu detalja koji olakšavaju život. Lako montiranje, lako skidanje i vraćanje navlake, što je posebno važno kada vam dete povraća u vožnji pa malo malo morate da perete navlaku sedišta… ima i rotaciju prilikom stavljanja i vađenja bebe, oznake zeleno i crveno za svaku nedoumicu da li ste ga vezali dobro, rotirali… I savršen položaj za spavanje koji dobijate jednim klikom! 

Međutim, to sedište bilo je izvan mojih finansijskih mogućnosti, pa sam se odlučila za Avionaut Sky. Ono što me je dodatno “kupilo” jeste što Avionaut korisnicima sedišta u slučaju učestvovanja u saobraćajnoj nesreći u prve dve godine od kupovine daje mogućnost zamene sedišta novim. A, tu je i garancija od 10 godina! Potrebno je samo da se u roku od 28 dana od kupovine registrujete na njihovom sajtu i priložite broj sedišta i fiskalni račun. 

Avionaut Sky 2.0 odlično ocenjeno na ADAC testu

Naravno, kompomisa nije bilo – Avionaut Sky, prošao najstroži Plus test, bezbednost na najvišem nivou. Ovo sedište mi se dopalo više od Axkida jer je kompaktinije i zauzima manje mesta. Takođe materijal sedišta je dobar, u smislu da kada dete povraća ne morate da skidate navlaku već je samo obrišete, kao da odbija tečnost. S druge strane nije sintetika, dete koje se inače jako znoji, nije se znojilo ništa više nego do tada u Axkid Rekidu. 

Avionaut je savršeno odgovarao u malom Polu, a Axkid, kao veće i robusnije sedište, završilo je u velikom porodičnom, tatinom, autu. Ostala mi je ta žal za Swandoo sedištem Marie, ali sam ipak dobila priliku da ga testiram na jednom dužem putovanju, van zemlje, ali i u gradskoj vožnji. I bila sam oduševljena! Deset minuta nakon stavljanja u sedište moj klinac je zaspao dubokim snom. Na putu nije uopšte povraćao, nije se bunio, nije mu padala glava i veći deo vremena u automobilu je prespavao.

Avionaut sedišta kreirana u saradnji sa fizijatrima i fizioterapeutima

Moj sin ima skoro 17 kg i stvarno bi bilo suludo kupovati Swandoo Marie kada je na pragu da ga preraste. Ali, savet ostalim roditeljima čije dete iz „jajeta“ treba da pređe u sedište – iskreno ga preporučujem da ga kupe. Jeste skupo, ali vredi svakog dinara, vaše kičme, vašeg komfora, vašeg zadovoljnog pogleda na dete koje spava i uživa u vožnji. Na kraju krajeva – prodaćete ga polovnog i povratiti deo novca. 

Axkid Rekid je dobio svoj sjaj kada je bebac porastao, sada mu je savršeno komforno i udobno u njemu. Avionaut Sky je tu za gradsku i kratku vožnju. Najviše mi se dopada što kada smo kupili prvo sedište u Sigurnoj bebi, kao da smo postali njihovi dalji rođaci. Dolazili su na periferiju grada da nam montiraju sedište i kasnije bili tu za svaki savet, svako skidanje navlake i vraćanje, montiranje sedišta. Oni su tu kada treba proveriti da li je dete pravilno vezano, jesu li su se olabavili teteri koji drže sedište učvršćenim…. 

Saveti za održavanje dečijeg auto sedišta

Moj savet roditeljima koji kupuju sedište jeste – ako ste neodlučni koje biste da uzmete – iznajmite u Sigurnoj bebi sedište i probajte ga. Jedno, drugo, treće, dok ne vidite šta vam odgovara. Testirajte ih u vožnji i shvatićete njihove prednosti i mane. Pošto je svaka porodica različita, sa svojim navikama, potrebama i očekivanjima, samim tim ćete posle izvesnog vremena odlučiti šta vama najviše odgovara i koje je najbolje za vas i vaše dete.

                                                                                                                                             Tanja, mama malog JakovaX