Sigurna Beba

Zašto je „jaje“ najbezbednije za prevoz bebe?

Avionaut beba jaje

Jaje za bebe (auto sedišta za najmlađu decu) preduslov je za bezbedno putovanje automobilom. Roditelji znaju da je veoma važno da se mlađani putnik uvek vozi bezbedno vezan u svom sedištu, bez obzira na to koliko daleko da su krenuli. Novorođenčad i bebe zahtevaju posebnu pažnju. U tom uzrastu najsigurnije je i najbolje da se prevoze u popularnom "jajetu".

Gotovo svaki roditelj kada ima dete u automobilu vozi sporije i opreznije nego inače. Naravno, on mora da poštuje zakon i odgovorno se ponaša kako bi zaštitio dete od potencijalne opasnosti. Srpski zakon o prevozu dece nalaže da dete do 12. godine mora da se vozi na zadnjem sedištu. Izuzeta su deca do 3 godine, koja se mogu prevoziti na prednjem sedištu, ukoliko su u svom sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila. Tada, na suvozačevom mestu mora biti isključen bezbednosni vazdušni jastuk. Više o auto sedištima i zakonu OVDE .

Jaje za bebe

Važno je i da se odabere adekvatno auto sedište koje u potpunosti odgovara uzrastu mališana. I mora ga bezbedno i pravilno instalirati u vozilo. Postoji nekoliko pravila koje bi svakako trebalo da zna pre nego što krene na put autom sa detetom. Većina je dobro poznata, kao što je vožnja bebe okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila, odnosno “unazad”, ili prevoz deteta u auto sedištu ne duže od dva sata (nakon ovog vremena, trebalo bi da bude pauza koja omogućava mlađanom putniku da promeni položaj).

Da bi vožnja bila sigurna, podjednako je važno da dečije sedište postavite pravilno u svom vozilu, obavezno poštujući uputstvo proizvođača. Kada kupujete sedište za prevoz bebe, odnosno deteta u autu, važno je da unapred odlučite na kom mestu ćete ga postaviti, kako biste bili sigurni da se ono baš tamo odlično uklapa, po proizvođačkoj specifikaciji. Sedišta za decu različitih proizvođača se ne postavljaju uvek na isti način, a neka od njih su pravljena tako da odgovaraju baš određenoj poziciji u automobilu. Uvek pažljivo pratite uputstvo kada nameštate auto sedište u svoj automobil.

Avionaut_pixel_pro_lifestyle_1_sigurna_bebaKoje mesto u automobilu je najbezbednije?

Za bebe je uvek savet da se voze u „jajetu“, jer su ona najbezbednija i najbolja za njih – zbog optimalnog položaja, nagiba koji je neophodan do bebinih punih šest meseci života (45° +/-2°).  Avionaut Pixel PRO i Avionaut Cosmo su dva od malobrojnih „jaja“ na tržištu koja pružaju adekvatnu podršku maloj bebi. To su sedišta do 13kg, 40-86 (87) cm, što je zaista dug period korišćenja. Koja je razlika između ova dva „jajeta“ pročitajte OVDE.

Do kad se beba vozi u jajetu?

Kako da znate da li je dete preraslo „jaje“? Čim se ispuni jedan od ovih uslova:
– detetova glava dođe do ruba naslona/na 2 cm od ruba naslona (zavisi od uputstva proizvođača);
– pojasevi, dignuti na najviši nivo, odu niže od 2 cm od nivoa ramena;
– dete dostigne maksimalno propisanu kilažu;
– za i-Size „jaje“ kad dostigne maksimalno propisanu dužinu.
I čim se dogodi jedno od navedenog, smatra se da je dete preraslo „jaje“.

Još jedno sedište za bebe koje je za kratko vreme osvojilo sve pohvale zadovoljnih korisnika, ali i nagrade i pozitivne ocene stručnjaka je Swandoo Albert.  

Jeste li spremni za putovanje sa bebom – šta sve treba proveriti i obezbediti

„Jaja“ za bebe koja Sigurna beba ima u ponudi su do 13 kg. To su sedišta koja spadaju u kategoriju 0+. Iako postoji kategorija 0, a to su dečija sedišta do 10 kg, smatramo da je mnogo bolje za bebu da se što duže vozi u „jajetu“ jer je svako dečije auto sedište iz naredne kategorije sve manje bezbedno. Samim tim, „jaje“ je najbezbednije za prevoz deteta, i naša preporuka je da se mlađani putnik u istom vozi sve dok ga ne preraste.

Uvek čuvajte uputstvo za upotrebu dečijeg auto sedišta i nemojte umetke/jastučiće vaditi ranije u odnosu na ono kada je proizvođač naglasio da se isti sklone.
Dečije auto sedište mora posedovati sve originalne delove kako bi bilo bezbedno za upotrebu, i zato vodite računa da ih ne izgubite. Nemojte u dečije sedište stavljati ništa što nije njegov originalan deo.

Greške pri upotrebi auto sedišta: 7 jednostavnih koraka do bezbednosti

Sigurno ste primetili da je pojedina sedišta imaju oznaku i-Size. Kakva je razlika između njih i onih koji nemaju tu oznaku? Pa zavisi koji standard ispunjavaju. Trenutno u Evropi su na snazi dve regulative, pa auto sedište ispunjava standard ECE R129 i-Size ili ECE R44/04. Više o tome OVDE. Konkretno, sva i-Size „jaja“ rađena su po novijoj regulativi R129, što, za razliku od „jaja“ proizvedenih po regulativi R44/04, znači da imaju i ograničenje po visini deteta. Iz iskustva znamo da bebe i-Size „jaja“ mogu koristite mnogo duže, otprilike do detetovih 18 meseci. Zbog toga su ona odličan izbor za vaše novorođenče.

Često se, u praksi, desi da dete preraste „jaje“ sa nekoliko meseci starosti, što roditelje dovodi u neodumice – da li je tada potrebno mališana prebaciti u auto sedište kojim se može postići odgovarajući nagib ili kupiti i-Size jaje? Podsećamo, u dečijem auto sedištu treba postići nagib u skladu sa uzrastom deteta (0-6 meseci nagib od 45 stepeni, 6+ meseci nagib od 45 do 60 stepeni). Pored toga, mora se voditi računa da minimalna visina pojaseva na auto sedištu bude odgovarajuća dužini/visini deteta. Previše uslova za ispuniti?! Zato – birajte mudro! Odmah izaberite neko i-Size „jaje“ za svoje dete, a kada ga ono preraste mnogo ćete lakše izabrati odgovarajuće dečije auto sedište. Treba uvek napomenuti da je „jaje“ najsigurnije auto sedište za prevoz deteta, pa zašto onda da se u njemu prevozi nekoliko meseci, kada u i-Size „jajetu“ može i duže!

Odgovori na mitove o dečijim auto sedištima “unazad”

O čemu još treba vodite računa? Da slučajno sedištu nije istekao rok, jer takvo „jaje“ nije bezbedno za upotrebu. Naime, vremenom, a naročito pri izloženosti različitim temperaturama u automobilu, stvaraju se mikropukotine u plastici. One nisu vidljive golim okom, ali takva sedišta bi mogla dodatno da povrede dete, umesto da ga zaštite u slučaju nezgode.  Opet ponavljamo, pogledajte šta je proizvođač naveo u uputstvu, pošto nekim sedištima rok teče od datuma proizvodnje, a kod nekih od prve montaže. Koliko je sedište staro i koji mu je vek trajanja možete pročitati OVDE.

Sigurno i ergonomsko putovanje sa bebom

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X