Sigurna Beba

7 saveta za porodično putovanje zimi autom

putovanje autom zimi sa malim detetom

Odmor na snegu za mnoge je sinonim za idiličnu zimsku bajku, ali ima i onih kojima vožnja od doma do zimovališta predstavlja pravu noćnu moru. Jer, hladnoću, snežne padavine, zastoj u saobraćaju, kao i neprestano plakanje dece tokom putovanja - najradije bi što pre izbrisali iz sećanja. Ipak, uz malo strpljenja i pripreme sve to se može izbeći i svi će rado pamtiti lepu, ugodnu i toplu vožnju. A i mlađani putnici biće srećni, bezbedni i zadovoljni! Evo nekoliko saveta da budete rasplinuti iznutra i da putujete sa svojom decom bez stresa.

1. Provera ispravnosti automobila

Važno je da se uverite da je vaš auto u dobrom stanju pre nego što krenete na bilo koje putovanje, ali je to posebno bitno zimi. Obavezno proverite u kom su stanju gume, nivo ulja, rade li ispravno brisači, imate li odleđivač i strugač u vozilu za snežno vreme. Dobro bi bilo da u gepeku imate i lance za točkove, sajlu za vuču, produžne kablove za akumulator… ako očekujete vožnju po ledu, ne bi bilo na odmet poneti i kesu sa krupnijim peskom. Preporuka je da auto odvezete na servis desetak dana pre polaska na put, kako biste imali dovoljno vremena da završite sve eventualne popravke i zamene.

2. Prikladna garderoba

Ko ne voli da se ušuška u kaputu ili perjanoj jakni kada temperature padnu ispod nule? Koliko god da su ovi odevni predmeti dobri protiv hladnoće, ipak oni nisu prikladni za decu kada putuju u vozilu. Zapravo, vaše dete koje nosi debele i glomazne slojeve odeće u auto sedištu sa sistemom pojaseva može dovesti do preterane labavosti pojasa a time će biti ugrožena bezbednost mlađanog putnika. 
Zašto je labavost opasna? Svaki debeli sloj koji odvaja dete od sedišta ili pojasa stvara prostor (labavost) koji odlaže efekat bezbednosnog sistema za dete povećavajući energiju udara na telo tokom udesa.

Iznajmljivanje sedišta

Šta učiniti u ovoj situaciji? Da biste smanjili bezbednosne rizike, ali da ne izlažete mališana da se prehladi, jednostavno zamenite dečiju zimsku jaknu pokrivačem za noge. U ponudi brenda Swandoo je fantastično ćebence Footmuff, koje miluje i greje Zakačeno je za međunožnu podlogu, pokriva vaše dete od stopala do ramena u prijatnom i toplom sloju bez stvaranja opasne opuštenosti na leđima i prednjem delu mališana. Naravno, imate i druge opcije – pošto dete smestite u njegovo sedište koristite obično ćebe kojim ćete ga prekriti. Isto možete učiniti i sa jaknom, koju će pošto izađe iz sedišta odenuti kada krene napolje. Takođe, možete mališanu odenuti vunenu garderobu – grejaće ga a neće stvarati vazduh između pojasa i odeće.

Zašto dete u auto sedištu treba da bude bez jakne

3. Noge moraju ostati suve

Jedna stvar koja zimi može biti izazov za sve (i roditelje i decu) je mokra obuća. Donošenje rezervnih udobnih patika i čarapa za vas i vaše mališane može vam pomoći da opuštenije krenete na porodično putovanje.

4. Planirajte svoju rutu

Pre nego što krenete, odvojite malo vremena da isplanirate rutu i proverite vremensku prognozu. Ako je moguće, pokušajte da izbegnete putovanje u lošim vremenskim uslovima. Međutim, ako morate da vozite po snegu ili ledu, vodite računa o tome i ostavite sebi dovoljno vremena da bezbedno stignete na odredište. Ne zaboravite da proverite i vesti o saobraćaju, kao i da potražite ima li zatvorenih puteva, nesreća i radova na putu.

Šta znači pravilno korišćenje auto sedišta?

5. Ponesite grickalice i piće

Ovo je ključno! Glad i žeđ mogu učiniti da se čak i najkraće putovanje učini beskrajnim, pa se pobrinite da imate pri ruci hranu i pića, i za vas i za vašu decu. Spakujte neke zdrave grickalice, kao i neke poslastice kako biste svi bili srećni (i rasterećeni).

6. Pravite redovne pauze

Obavezno uključite vreme za odmor u svoj plan putovanja. Pravite pauze na svaka 2-3 sata. Setite se da ste na odmoru, nema potrebe da žurite i da umorni stignete na destinaciju. Zastanite, popijte kafu, ispušite cigaretu, prodrmajte noge, a vaša deca neka trčkaraju okolo. Osim toga, to je odlična prilika za pregled vozila pre nego što ponovo krenete na put. Ako osetite potrebu, prenoćite u nekom od motela pored auto-puta. Neka vam bezbednost bude na prvom mestu!
Putovanje sa malom decom ponekad može da testira vaše živce, ali važno je da pokušate da ih zabavite tokom dugih putovanja. Ponesite sa sobom neke od njihovih omiljenih igračaka ili igrajte igre na putu kao što su „Na slovo, na slovo“, „Kaladont“, „Pričam ti priču“… ili slušajte audio knjige, kao i omiljene pesme i – pevajte svi zajedno! Razmislite  i o instaliranju tableta na sedištima na kojima bi deca gledala crtaće. Obavezno ponesite i punjač za tablet i napunite ga zanimljivim sadržajima.
 
Sada uživajte u svom putovanju!
 
Naravno, podrazumeva se da će mlađani putnici biti komforno smešteni u svojim udobnim sedištima. U ponudi Sigurne bebe su auto sedišta posebno dizajnirana da maksimiziraju udobnost dece i obezbede bezbedna i mirna putovanja. Šta god da se desi na putu, potrudite se da ostanete mirni, uživate u vožnji i usput napravite neke srećne uspomene.

SREĆAN PUT!

 

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.