Sigurna Beba

Kada je dete spremno za pomoćno sedište – okrenuto napred, sa visokim naslonom?

kada je dete spremno za auto sedište okrenuto napred

Deca rastu i razvijaju se na različite načine. Ne postoji univerzalno pravilo u kom uzrastu će dostići određenu težinu i visinu. Ipak, dođe vreme kada mlađani putnik preraste auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila, ali još nije dostiglo optimalnu visinu da bi koristilo sigurnosni pojas u tri tačke za odrasle u automobilu. Dodatna zaštita za mališane od 6 do 12 godina su pomoćna sedišta okrenuta napred, koja su ujedno poslednja faza dečijih auto sedišta.

Često se roditelji pitaju: kada je moje dete spremno za pomoćno sedište? Jer, veoma važna odluka koju će doneti je upravo trenutak kada će prebacti malog putnika iz auto sedišta okrenutog „unazad“ u dodatno sedište sa visokim naslonom, i okrenuto napred. Preporuka stručnjaka je da ga prebace u auto sedište okrenuto napred kada detetova glava u njegovom “unazad” sedištu viri za više od trećine iznad ivice naslona za glavu. A, to je otprilike u visini dečijih očiju. Takođe, i kada pređe maksimalnu težinu ili dužinu naznačenu na uputstvu auto sedišta koje je koristio do tad.

Axkid Nextkid, udobno i bezbedno sedište za decu do 150 cm

Sedište sa visokim naslonom je suštinski deo bezbednosne opreme za decu. Kada roditelji razmišljaju da ga uključe u svakodnevni deo života, moraju uzeti u obzir nekoliko faktora, uključujući težinu deteta, visinu i starost. Preporučuje se da se mališan prevozi što je duže moguće u auto sedištu okrenutom u suprotnom smeru od kretanja vozila i da pređe na pomoćno sedište tek kada preraste granice visine i težine dečijeg sedišta. U idealnom slučaju, mlađani putnik treba da ostane okrenut „unazad“ do 6-7 godina.

Da bi osigurali da dodatno sedište pravilno pristaje detetu, roditelji bi trebalo da prate narednih šest smernica.

1. Ostanite okrenuti „unazad“ što je duže moguće

Pedijatri i stručnjaci za bezbednost preporučuju da deca ostanu okrenuta „unazad“ što je duže moguće. Auto sedišta okrenuta u suprotnom smeru od kretanja vozila štite glavu, vrat i kičmu mališana u slučaju sudara. Ovaj položaj je posebno važan za bebe i decu do 6-7 godina, čija će glava činiti značajniji procenat njihove ukupne težine.

2. Pravilno sedeti

Dete je spremno za pomoćno sedište, ukoliko pre svega – pravilno sedi. Znači, ključno je da mlađani putnik treba da sedi leđima naslonjen na pomoćno sedište, bez pognutosti ili naginjanja napred. Ovaj položaj pomaže dodatnom sedištu da obezbedi odgovarajuću zaštitu za dete u slučaju nezgode.

3. Kolena se savijaju na ivici sedišta

Detetova kolena treba da se savijaju na ivici dodatnog sedišta. Ukoliko nije tako, sedište je preduboko i možda neće pružiti adekvatnu zaštitu u nesreći. Roditelji će možda morati da razmotre da dozvole svom mališanu da duže ostane okrenut „unazad“ ili ako je potrebno da izaberu pomoćno sedište sa plićom površinom za sedenje.

4. Trbušni pojas na vrhu butina, a ne preko mekog stomaka

Trbušni pojas treba da prijanja na bedra deteta, a ne preko njegovog mekog stomaka. Ovaj položaj osigurava da mu kukovi i karlica, koji su izdržljiviji od stomaka, apsorbuju silu sudara.

5. Rameni pojas između vrata i ramena

Pojas za rame treba da stane dobro između vrata i ramena deteta, bez dodirivanja njegovog vrata ili sklizanja sa ramena. Ako pojas za rame ne odgovara pravilno, roditelji će možda morati da izaberu pomoćno sedište sa podesivim pojasom za ramena.

6. Bez pognutosti i igranja sa sigurnosnim pojasom

Dete treba da sedi uspravno u svom dodatnom sedištu, bez pogrbljenja ili igranja sa sigurnosnim pojasom. Ako ne sedi pravilno, možda neće biti adekvatno zaštićeno u slučaju nesreće.

Auto sedišta za stariju decu: Fizioterapeuti o MaxSpace Comfort System+

Ukratko, kada je u pitanju bezbednost dece u automobilu, roditelji moraju da izaberu odgovarajuće sedište na osnovu starosti, težine i visine svog mališana. Prilikom prelaska sa auto sedišta okrenutog „unazad“ na pomoćno sedište sa visokim naslonom, mame i tate treba da prate šest smernica kako bi osigurali da njihov mlađani putnik sedi ispravno i adekvatno zaštićen u slučaju nesreće.

Ostajući okrenuti unazad što je duže moguće, roditelji pružaju najbolju zaštitu za glavu, vrat i kičmu svog deteta. Uz pomoćno sedište sa visokim naslonom, mogu pružiti dodatnu zaštitu za glavu i vrat svog mališana.

kada je dete spremno za auto sedište okrenuto napred

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X