Sigurna Beba

Kako izabrati auto sedišta za decu

odaberite odgovarajuće auto sedište za svoje dete

Koje auto sedište da izaberem za svoje dete? Ovo je uobičajeno pitanje mnogih roditelja, pogotovo onih koji prvi put treba da odaberu i kupe sedište za mlađanog putnika. Zbunjeni su brojnim opcijama koje im se nude na tržištu, kao i silnim novim terminima sa kojima nisu upoznati – i-Size, ISOFIX, nekakve regulative, testovi Plus, ADAC… a svako od ponuđenih sedišta deluje, bar na prvi pogled, lepo, sigurno, udobno… pa kako onda izabrati ono pravo? I, po što povoljnijoj ceni?! Sa željom da vam pomognemo pri odabiru i kupovini auto sedišta koje najbolje odgovara vašem detetu i porodici, u ovom vodiču ćemo pokušati da objasnimo različite korake na tom putu i ​​koje solucije imate da vaše čedo bezbedno sedi u automobilu.

Dečija auto sedišta spasavaju živote! Poznato je da njihova kupovina nije uvek lak proces. Pored propisa i testova sudara o kojima treba da budete informisani, verovatno imate i svoje lične naklonosti. 

Za bezbednost deteta, važno je koristiti odgovarajuću vrstu auto sedišta u zavisnosti od visine i težine mlađanog putnika. Zato, počinjemo sa pregledom različitih kategorija auto sedišta. Tokom detinjstva, obično su potrebna četiri različita autosedišta:

1. Auto sedište za bebe (novorođenčad i male bebe)

Kako zaštititi novorođenčad u automobilu

Auto sedište za bebe ili „jaje“, kako ga mnogi zovu, nudi najbolju zaštitu za najmlađe tokom prvih meseci života. Dizajnirano je i prilagođeno za novorođenčad i male bebe, pa bi zato „jaje“ uvek trebalo da bude početno sedište u vozilu za vašeg mališana. Često je u njemu beba smeštena i van automobila, a pojedini proizvođači imaju modele koji su kompatibilni sa kolicima, pa je tako auto sedište za bebe uobičajeno u svakodnevnom životu. Detaljnije objašnjenje zašto je „jaje“ najbezbednije za prevoz malih beba, kao i o modelima iz ove kategorije u našoj ponudi možete pročitati OVDE.

Tokom putovanja treba obavezno praviti pauze posle 2-3 sata vožnje, i onda dok svi odmarate van auta izvaditi bebu iz dečijeg sedišta. „Jaje“ je uvek instalirano u položaj okrenut suprotan od kretanja vozila ili kako obično kažemo „unazad“. Ako je auto sedište za bebe postavljeno na prednjem sedištu (na mestu suvozača), morate se uveriti da je tu vazdušni jastuk isključen, odnosno deaktiviran.

Koje auto sedište za bebe da izaberem za svoje dete?

Mnoge porodice daju prednost sedištu za bebe koje se lako instalira i jednostavno nosi u i iz vozila. To je jedan od razloga zašto mnogi biraju i-Size auto sedište za bebe sa ISOFIX sistemom. Za mnoge roditelje je takođe važno da je „jaje“ kompatibilno sa kolicima koja su kupili. 

Koje mesto u automobilu je najbezbednije?

Kada je moje dete preraslo auto sedište za bebe?

Kako da znate da li je dete preraslo „jaje“? Čim se ispuni jedan od ovih uslova:
– detetova glava dođe do ruba naslona/na 2 cm od ruba naslona (zavisi od uputstva proizvođača);
– pojasevi, dignuti na najviši nivo, odu niže od 2 cm od nivoa ramena;
– dete dostigne maksimalno propisanu kilažu;
– za i-Size „jaje“ kad dostigne maksimalno propisanu dužinu.
I čim se dogodi jedno od navedenog, smatra se da je mlađani putnik prerastao „jaje“.

Inače, auto sedište za bebe se koristi od rođenja do približno godinu dana, neka i do 15 meseci. Kategorisana su po dužini 40-75 cm ili 40-87 cm, i težini 0-13 kg. Prerasta ga kada dete pređe odobrenu granicu težine ili visine za auto sedište za bebe. Iako vaš mališan nije prešao odobrenu težinu ili visinu,  možete ranije da pređete na auto sedište okrenuto „unazad“, ali tada mora da sedi uspravno bez ikakve podrške. U ovakvim situacijama Axkid ima odličan dodatak – jastuče Premium. To je veoma udobno jastuče za bebe od memorijske pene. Ono pruža manjoj deci veću podršku i maksimalnu udobnost. “Pametan” materijal u umetku savršeno se prilagođava mlađanom putniku. Axkid jastuk podići će dete u auto sedištu u proseku za 1-2 cm, tako da zauzme optimalan položaj sedenja. Pojasevi će biti najbolje postavljeni, u visini ramena, a kopča pojasa neće biti previsoko na stomaku. Ovaj dodatak je kompatibilan sa svim Axkid auto sedištima okrenutim “unazad”.

2. Auto sedište okrenuto „unazad“

Koje auto sedište okrenuto u suprotnom smeru od kretanja vozila treba da izaberem za svoje dete?

Najvažnije je da izaberete auto sedište okrenuto „u suprotnom smeru“. To je najbezbednija opcija za decu kada putuju u automobilu i 5 puta su bezbednija u poređenju sa sedištima okrenutim napred. U Sigurnoj bebi uvek preporučujemo da vaše dete ostane okrenuto „unazad“ što je duže moguće. Više o tome OVDE.

Kada je reč o tome koje auto sedište okrenuto „unazad“ treba izabrati, postoji nekoliko različitih opcija. I naravno treba se odlučiti za ono koje najbolje odgovara mlađanom putniku i vašoj porodici – nijedna nije ista.

Za razliku od auto sedišta za bebe, ovo sedište (za nešto starijeg mališana) obično kada se instalira u vozilo, tu i ostaje, više se ne iznosi bez preke potrebe iz auta. Međutim, ako imate dva (ili više) automobila, možda ćete tražiti dečije sedište okrenuto „unazad“ koje je lako premeštati između vozila i jednostavno je za instalaciju. U principu, ovo sedište se najduže koristi, te je veoma važno da se informišete i upoznate sa njegovim karaktetistikama, kako biste napravili najbolji izbor i pružili mlađanom putniku najbezbedniju vožnju. 

Kada je moje dete preraslo auto sedište okrenuto „unazad“?

Uobičajeno pitanje koje mnogi roditelji postavljaju jer ne žele dete prerano da okrenu u smer vožnje. Odgovor kada je vreme da zamenite auto sedište okrenuto „unazad“ – onda kada mališan pređe ograničenje maksimalne težine ili visine auto sedišta. Takođe, vreme je za promenu i kada dečja glava viri više od trećine iznad ivice naslona za glavu (otprilike u visini očiju mlađanog putnika). Deca rastu i razvijaju se na različite načine, drugačijom brzinom, pa je zbog toga teško odrediti tačan uzrast ili visinu kada je vreme za okretanje. Da je to moguće, svi bismo verovatno putovali okrenuti unazad, čak i odrasli.

Auto sedište okrenuto „unazad“ u slučaju saobraćajnih nezgoda smanjuje povrede dece do 90 %! Dakle, kao što smo već mnogo puta rekli, neka vaše dete ostane okrenuto unazad što je duže moguće.

Najsigurnije auto sedište

P. S.
Da li ste znali da Axkid ONE+ funkcioniše i kao auto sedište za bebe i auto sedište okrenuto „unazad“? Moglo bi se reći da je ono 2u1, odnosno kupite jedno sedište koje ima funkciju dva. Uz meke umetke kao dodatnom podrškom, dete može bezbedno da putuje u njemu od prvih dana života pa do 7 godina!

3. Auto sedište okrenuto prema napred (buster sa visokim naslonom)

Zašto je mom detetu potrebno i dalje sedište nakon što preraste auto sedište okrenuto „unazad“?

Kada vaše dete preraste auto sedište okrenuto „unazad“, ali još nije dostiglo optimalnu visinu za pojas u tri tačke u automobilu, buster sedište mu obezbeđuje da sedi dovoljno visoko i da je sigurnosni pojas u ispravnom položaju. Auto sedište okrenuto prema napred i dodatni jastuk su poslednja stanica za stariju decu pre neko što mogu da putuju sa samostalnim sigurnosnim pojasom vozila, na isti način kao i odrasla osoba u automobilu.

Znači, kada dete ima oko 6-7 godina i auto sedište okrenuto „unazad“ više nije opcija za putovanje, vreme je da pređete na buster sedište okrenuto ka napred. Ako niste sigurni kada da pređete na ovu varijantu, više detalja naći ćete OVDE.

Koje buster sedište da izaberem?

Prednosti odabira buster sedišta sa ISOFIX konektorima su u tome što možete osigurati da je sedište uvek čvrsto pričvršćeno. Čak i kada vaše dete nije u njemu. Kada izaberete pomoćno sedišta bez ISOFIX-a za koje je potrebno vezivanje pojasom, ono i dalje mora uvek da bude pričvršćeno sigurnosnim pojasom vozila tokom putovanja, bez obzira da li je dete u sedištu.

Kada je moje dete preraslo buster sedište?

Kada dete pređe granicu težine ili visine dodatnog sedišta, to znači da je prošlo poslednju fazu auto sedišta. Odnosno da je dovoljno veliko da koristi buster bez naslona. Više o karakteristikima i vrstama buster sedišta OVDE.

4. Sedište bez naslona

Buster sedište bez naslona, mnogi zovu još i jastuk ili podmetač, ima samo sedalni deo. Prema propisima, da bi ga dete koristilo potrebno je da ima visinu od najmanje 125 cm i težinu od 22 kg. Pored toga, važno je voditi računa i o sledećem:
– Da pojas automobila ne prelazi preko detetovog vrata i preko stomaka, nego preko ključne kosti i kukova, kao i da je bedreni deo pojasa između vrata i ramena, a da je krilni deo pojasa na samom vrhu butina;
– Da su leđa čitavom dužinom na naslonu sedišta automobila;
– Da se kolena savijaju tačno na ivici sedalnog dela sedišta;
– Zrelost deteta: da sedi ispravno, bez naginjanja, izvlačenja ruku, otkopčavanja pojasa ili igranja sa njim.
Isti ovi uslovi bi trebalo da budu ispunjeni i ukoliko se dete prevozi bez auto sedišta, kao odrasli, s tim da je u tom slučaju obavezna minimalna visina deteta bar 135 cm.

Buster bez naslona sme se koristiti samo ukoliko na mestu gde dete sedi postoji ugrađen naslon za glavu! Inače, buster sa naslonom ima bočnu zaštitu, pa je bolja opcija od buster jastuka i za stariju decu.
Starijoj deci obično su draži busteri bez naslona, jer auto sedišta sa naslonom izgledaju previše „dečije“, a oni su već „odrasli“. Podmetač je lagan, kompaktan, jednostavan za postavku, a i cena mu je pristupačna. To ga čini dobrim izborom za porodice sa više dece a manjim vozilom ili kojima je potrebno često da premeštaju buster sedišta iz jednog u drugi auto.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X