Sigurna Beba

Osnovna pravila za bezbedno putovanje autom

swandoo

U dečijem svetu snovi nemaju granica. Bilo da mališan sanja o novom Lego kompletu, crvenoj maci i kuci, velikoj šahovskoj tabli ili letu u svemir, iskreno i duboko veruje da će se pre ili kasnije ovaj san ostvariti. Ne dozvolite da jedan trenutak, a možda i budalasta odluka donesena na putu, pretvori te snove iz detinjstva u mnogo svakodnevnije i, nažalost, tužnije događaje. Naučite osnovna pravila za bezbedno putovanje autom sa svojim detetom i putujte zajedno sigurno ka svojim snovima.

Osnova bezbednosti na putu: dečije auto sedište

Bez sigurnog dečijeg sedišta nije moguće bezbedno putovanje. I to se odnosi na mlađane putnike svih uzrasta: bilo da su novorođenčad, mala deca, predškolci ili učenici početnih razreda – sve dok dete ne dostigne 150 cm visine.

Zašto je dečije sedište toliko važno? Razlog je… anatomija. Auto pojasevi su dizajnirani da zaštite odrasle osobe. Njihovo pozicioniranje znači da samo putnici odgovarajuće visine mogu da ih koriste na pravilan način, sa pojasom koji ide od sredine ramena, preko sredine grudne kosti i ispod ilijačnih bodlji. Isključivo pravilno pozicioniranje pojasa osigurava da on može da radi kako je predviđeno i da ispunjava funkciju za koju je dizajniran: zaštitu zdravlja i života.
Zbog toga mali putnici treba da putuju u dečijem sedištu dok ne dostignu visinu od 150 cm – samo im takvo sedište nudi pravi nivo zaštite. Ovo se ne odnosi samo na najmanju decu, već i na onu koja već izgledaju dovoljno „odrasla“ da bi teoretski mogla da putuju na jastuku za pomoć (buster bez naslona), na primer. Sedište će im pružiti mnogo veći komfor jer garantuje pravilan položaj bezbedan za kičmu i udoban oslonac za leđa.

Koje mesto u automobilu je najbezbednije?

Sigurna beba uvek preporučuje da se mališani prevoze u sedištima okrenutim u suprotnom smeru od kretanja vozila što je duže moguće, bez obzira što zakonom to nije propisano. Štaviše, mališani treba da se voze u sedištu okrenutom „unazad“ (RWF) najmanje do 4 godine. Ako ste u procesu promene „nosača“ (sedište od 0-13 kg), izaberite RWF kao sledeći model. Obezbeđuje nivo bezbednosti 5 puta veći od onih koji su okrenuti napred (FWF). Kada malo dete putuje „unazad“, u slučaju iznenadnog incidenta na putu – naglog kočenja, sudara ili nezgode – sedište efikasnije apsorbuje sile.
Zašto se preporučuje putovanje unazad najmanje do 4 godine, a najbolje što je duže moguće? Zato što se u ovom uzrastu telo deteta transformiše do te mere da mu jačaju mišići kičme i vrata. Tek kada se ovaj proces završi, dete može da izdrži sile koje deluju na njega kada se desi incident na putu. Više o tome možete pročitati OVDE.

Sigurnost i udobnost: prava odeća

Važno pravilo za bezbedno putovanje je i pravilno odevanje mališana. Ovo je posebno važno u jesen i zimu. Po hladnom danu ne oblačite mlađane putnike u debele jakne i kombinezone, jer oni otežavaju (a ponekad čak i onemogućavaju!) pravilno zatezanje pojasa. Svakako je bolje pokriti bebu ćebetom ili nečim sličnim. Starijoj deci možete pošto ih vežete pojasevima u sedištu odenuti jaknu „naopako“ (znači – kaiševi će biti povezani i provučeni ispod jakne). O ovome možete pročitati i u blogu OVDE.

A leti? Birajte laganu, prozračnu odeću od prirodnih materijala kao što su pamuk ili lan. Oni omogućavaju koži da „diše“ i obezbeđuju pravilnu termoregulaciju. U našoj ponudi ima mnogo korisnih i praktičnih dodataka koji će i tokom žarkih dana učiniti putovanje prijatnijim. O tome više OVDE.

Obezbedite samostojeće predmete u vozilu kako ne bi postali projektili u sudaru

Iz bezbednosnih razloga, u automobilu ne bi trebalo da bude labavih predmeta tokom vožnje. Pri naglom kočenju, čak i naizgled bezopasni predmeti kao što su flaša vode, bojice, zvečka… mogu se pretvoriti u projektil koji leti ogromnom snagom i stvara opasnost.
Spakujte sve što želite da vam bude pri ruci u torbu ili pričvrstite u pretinac za rukavice ili džepove na zadnjim sedištima. Takođe možete koristiti posebne organizatore pričvršćene za sedišta.

Užine samo na odmorištima

Još jedno osnovno pravilo za bezbedno putovanje je: nemojte jesti tokom vožnje. Jer, pri naglom skretanju ili kočenju, kao i pri udaru, mališan bi mogao da se uguši hranom. Zato treba planirati užinu i obroke kada pravite pauzu i odmarate. Tokom putovanja preporučuje se da pravite pauze na svaka 2-3 sata.

Udobnost putovanja = opušteni mališani i smireniji roditelji

Deca nam zaista mogu jasno i glasno dati do znanja da im je neprijatno dok putuju. Osnova bezbedne i nesmetane vožnje je udobnost najmlađih putnika. Dečije sedište je izuzetno važno: treba ga podesiti tako da pristaje detetu na način koji obezbeđuje ispravan položaj dečije kičme.
Ovo je od vitalnog značaja ne samo za malu decu, već i za stariju koja već putuju u svom „poslednjem“ dečijem sedištu. Bol u leđima ili utrnulost u nogama tokom vožnje mogu biti zaista zamorni za mlađanog putnika. Oslonac za noge (Swandoo Footrest) može biti od velike pomoći. A stručnjaci iz Avionauta, svesni pomenutih problema, opremili su sedište Maxspace Comfort System + rešenjima koja to sprečavaju. Ovo sedište za stariju decu nudi dodatnu podršku za vrat i profilisani oblik za podršku kičmi. Takođe i duboko sedište sa dodatnim podlogama za podršku butnih kostiju kako bi se eliminisala utrnulost nogu. Sve ovo obezbeđuje da dete tokom putovanja prirodno zauzme odgovarajući, zdrav položaj za mišićno-skeletni sistem koji se pretvara u udobnost. A, omogućava im i da u potpunosti uživaju u putovanju iz snova!
Udobno dečije sedište je važno i iz drugog razloga. Kada je mališanu neprijatno, počeće da se migolji, vrpolji, negoduje, zauzimajući različite položaje što može uticati da vožnju učini manje bezbednom.

Bezbednost vašeg deteta je u vašim rukama

Sigurno, udobno sedište za decu i dobra priprema važni su za bezbedno putovanje autom. Najvažnije je, međutim, nešto drugo: odgovorno ponašanje u vožnji!
Većina nesreća na putu bi se mogla izbeći ako bi se svi učesnici u saobraćaju pridržavali pravila. Najčešći uzroci sudara su:
– prevelika brzina;
– nepropisno preticanje;
– prolazak na crveno svetlo;
– zanemarivanje prava prvenstva na putu;
– korišćenje telefona tokom vožnje;
– održavanje prekratkih rastojanja od drugih vozila;
– i, nažalost, alkoholisani vozači.

Naravno, nemate uticaj na to da li će vam na putu naići krajnje neodgovoran ili alkoholisan vozač; ili da li će pešak iznenada iskoračiti na kolovoz. Međutim, vožnja brzinom koja odgovara vremenskim i drugim uslovima, kao i svest o opasnostima može vas spasiti od neprijatne situacije.

Kada vozite, bezbednost vašeg deteta je u vašim rukama. Ne možete sprečiti sve rizike na putu, ali možete minimizirati njihove efekte kada se pojave. Podstičemo roditelje da to imaju na umu. Dolazak na odredište 10 minuta ranije ili provera obaveštenja na mobilnom telefonu su zaista hiljadu puta manje vredni od mogućnosti da ostvarite sve snove vašeg deteta.

Zato putujete bezbedno – sa detetom u adekvatnom sedištu, pravilno instaliranim i povezanim. Vozite odgovarajućom brzinom, pazite na put, pratite i pravilo ograničenog poverenja prema drugim vozačima – bilo da idete na svakodnevne poslove ili jurite svoje najveće snove.

Evo još nekih korisnih saveta za duga putovanja automobilom sa malom decom OVDE.

ŽELIMO VAM SREĆAN I BEZBEDAN PUT! UŽIVAJTE SA SVOJOM PORODICOM, ZAJEDNO SANJAJTE I OSTVARUJTE SNOVE!

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.

X